Kruitvat Macedonië; Griekse blokkade en etnische tegenstellingen verdiepen crisis

De volgende brandhaard op de Balkan heet Macedonië. Geboycot door Griekenland, veracht door Albanië, Servië en Bulgarije probeert deze voormalige Joegoslavische republiek binnenslands een precair etnisch evenwicht te bewaren. De Albanese minderheid is echter aan het radicaliseren; Macedonië staat voor een economische en politieke afgrond. In het land van de angst.

H.G. schakelt Stotijn ook in Nederland in voor de meest wonderlijke zakelijke transacties. Zo wil de Antilliaan onder andere twee Mercedessen kopen waarvan er een met kogelvrij glas moet worden uitgerust omdat de wagen bestemd is voor een generaal in Nicaragua. Laverty vertelt dat de DEA heeft vastgesteld dat H.G. in opdracht van het Sandinistische bewind in Nicaragua in Europa zaken deed met geld dat verdiend werd via de handel in cocaïne.

    • Misha Glenny
    • Vertaling Johannes Idzerda