Gereformeerde kerk in Joure afgebrand

JOURE, 2 APRIL. De gereformeerde kerk in Joure is vannacht tot aan de grond toe afgebrand.

Alleen de stalen spanten en het kruis van het vrij nieuwe gebouw staan nog overeind. Nadat omwonenden om drie uur melding hadden gemaakt van een uitslaande brand, rukte de brandweer van Joure met groot materieel uit. De korpsen uit Sneek en St. Nicolaasga verleenden assistentie. Niet voorkomen kon worden dat de kerk geheel afbrandde. De brand is al de zestiende in een reeks die begon op nieuwsjaarsdag 1993, toen in een gebouw waar een openbare Mavo was gehuisvest brand werd gesticht. Een groep van twaalf jongens en meisjes in de leeftijd tussen 16 en 22 jaar is in verband met de branden aangehouden. Drie van hen bekenden een brand te hebben aangestoken. Precies een week geleden, op zaterdagmorgen, was de koepel van de eveneens in Joure gevestigde hervormde kerk het doelwit van pyromanen. Hier slaagde de brandweer er in de schade te beperken.