Gedreven MVV brengt ook Feyenoord in problemen

MAASTRICHT, 2 APRIL. MVV uit, altijd moeilijk. Althans voor de topclubs dit seizoen. PSV leed een smadelijke nederlaag in De Geusselt, Ajax verloor een punt en hetzelfde overkwam gisteravond Feyenoord (1-1). NAC, Roda JC en Willem II gingen eerder deze competitie met lege handen naar huis na een bezoek aan Maastricht. Krachtvoetbal en agressie waren de wapens waarmee MVV Feyenoord bestreed. De wedstrijd bleef onbeslist, maar het publiek was winnaar.

Trainer Geert Meijer van Feyenoord vond moeiteloos een verklaring voor het elfde gelijkspel van zijn ploeg. “MVV heeft dit seizoen niets meer te winnen of te verliezen. Europees voetbal zit er niet meer in en van degradatiegevaar is geen sprake. Die ploeg was echt uit op een stunt tegen Feyenoord.”

Collega Sef Vergoossen ontkende dat zijn elftal zich uitsluitend oplaadt voor de wedstrijden tegen topploegen in De Geusselt. “Natuurlijk speelt het wel mee als je tevoren weet dat het stadion vol zit. Maar ik denk dat allerlei factoren van personele aard ertoe hebben geleid dat we ten onrechte in de middenmoot staan op de ranglijst. Op een gegeven moment stonden we zelfs vierde van onderen. Dat had te maken met de FIOD-affaire en de langdurige blessure van Twan Scheepers. Aangezien we vorig seizoen ook Erik Meijer al zijn kwijt geraakt hadden we toen eigenlijk alleen nog Richard Roelofsen als aanvaller. Na de FIOD-affaire zijn we een inhaalrace begonnen.”

Uitblinker aan de kant van MVV was zonder twijfel de 23-jarige Maurice Hofman. De hangende rechterspits liet zich in de eerste helft evenwel te veel terugdrukken door gelegenheids-linksback Rob Witschge die hij eigenlijk qua snelheid en techniek de baas was. Dat bleek wel uit het feit dat Hofman een keer of vier de achterlijn haalde. Vergoossen: “In de tweede helft gaf ik hem de opdracht wat meer op de helft van Feyenoord te voetballen en toen ging het wel goed. Maar wat je ziet bij Blinker en Taument kun je ook bij Hofman constateren: het uiteindelijke rendement van de actie is onvoldoende. Hij zou verder nog wat meer kracht moeten krijgen.”

Vorig seizoen legde Feyenoord in De Geusselt de basis voor de landstitel. Gisteravond bewees de Rotterdamse ploeg nog eens waarom ze deze competitie geen kampioen kan worden. In de eerste helft had MVV al moeiteloos afstand kunnen nemen. De defensie van Feyenoord was een chaos. Daarin ontbraken Henk Fräser (dijbeenblessure) en Ruud Heus (schorsing). Scheepers en Roelofsen kregen volop kansen, maar ze faalden vaak voor een leeg doel.

Voorin konden de Rotterdammers Taument en Blinker moeilijk loskomen van hun bewakers. Toch kreeg ook Feyenoord een aantal eigenlijk niet te missen kansen. Henryk Larsson liet nog eens zien dat hij geen geweldige aanwinst is. Al vond trainer Meijer na afloop dat de Zweed als centrumspits had voldaan. Niettemin werd in de slotfase Mike Obiku ingezet om de winnende treffer te forceren.

Feyenoord kwam kort voor rust tegen de verhouding in op voorsprong door een fraai schot van Arnold Scholten. Enigszins aangeslagen kwam MVV terug op het veld. De Limburgers kregen in tegenstelling tot de eerste helft nauwelijks nog kansen. Het gemakzuchtige Feyenoord probeerde in die fase de voorsprong te consolideren in plaats van verder uit te bouwen. Die instelling was goed voor weer een verliespunt. Uit een voorzet van Roelofsen kopte Jeffrey van As de gelijkmaker binnen. Daarna kwam het gedreven MVV dichtbij de winnende treffer, maar Ed de Goey stond steeds op de goede plek.

Na afloop wees Geert Meijer met de beschuldigende vinger naar de vervangers van de geblesseerde en geschorste spelers. Hij doelde op Orlando Trustfull, die als laatste man opbouwend wel goed werk deed, Dean Gorré en Rob Maas. “Wij hebben op de bank gezien waar het bij die spelers aan schortte”, aldus Meijer. Het was echter wel erg goedkoop om het puntverlies in de schoenen te schuiven van een stel invalkrachten.

Een groep aanhangers van Feyenoord misdroeg zich in De Geusselt. Ze gooide met vuurwerk en projectielen. Daarbij werd grensrechter Jan Dolstra aan het hoofd geraakt, maar hij kon zijn werk voortzetten.

    • Erik Oudshoorn