EK gemengd in Barcelona

Geen Europees viertallen- of parenkampioenschap dit jaar. We moesten het 'maar' stellen met het EK voor gemengde viertallen en paren dat van 22 tot 27 maart in Barcelona werd gehouden.

Interessant genoeg overigens, met name omdat de vrouwen- en mannentop nu eens de gelegenheid kreeg om tegen en vooral ook met elkaar te spelen. Voor Nederland verliep deze Catalaanse week uiterst succesvol. Het team Van der Pas (Marijke van der Pas-Kees Tammens en Bep Vriend-Anton Maas) won de Europese titel bij het viertallen. Weer een bewijs dat ons land internationaal tot de eredivisie behoort. Van der Pas c.s. die twee jaar geleden al eens brons op het EK mixed in Oostende bemachtigden, veegde de vloer aan met een veld van liefst 110 viertallen. Ondanks een aantal zwakkere landen, zoals de nieuwe natie Oekraïne, was Kees Tammens toch wel te spreken over de tegenstand: “Er deden alleen al 46 Franse viertallen mee. Geen van alle kleine jongens en meisjes. Voldoende indicatie over het niveau van competitie dus.” Hoe dan ook, de Nederlanders wonnen met voorsprong de voorronde en waren ook in de halve finale en finale oppermachtig. Het Europees kampioenschap voor paren was een prooi voor Georg Nippgen en Sabine Zenkel uit Duitsland

Uit de voorronde een spel waaruit maar weer eens het rendement van goede biedafspraken blijkt:

West geverNoord

OW kw.Schoppen AB1042

Harten AB104

Ruiten -

Klaver A532

Zuid

Schoppen V5

Harten H2

Ruiten 854

Klaver HV9764

Een simpele 6Klaver, althans wat afspel betreft. Het is zelfs zeven als SchoppenH goed zit. De kunst is om het klein slem uit te bieden. Een Frans viertal kwam er tegen Maas-Vriend niet uit:

West Noord Oost Zuid

pas 1Schoppen pas 2Klaver

pas 2Harten pas 2Schoppen

pas 3Klaver pas 4Klaver

pas 5Klaver pas pas

pas pas pas

Hoewel noord een aardige hand had durfde deze op het beslissende moment (op 4Klaver) het toch niet aan meer dan 5Klaver te bieden. Hij had vermoedelijk onvoldoende indicatie over lange klavers in zuid. Die aanwijzing had in de andere kamer Tammens op de noordplaats wel:

West Noord Oost Zuid

Tammens Van der Pas

pas 1Schoppen pas 3Klaver

pas 6Klaver pas pas

pas

In de eenvoud toont zich de meester. In drie biedingen dit prima uitbieden is maar weinigen gegund. De sleutel ligt in het 3Klaver bod. Cursisten leren dat zo'n jump een sterke kaart belooft. Topspelers doen dat tegenwoordig anders. Zij gebruiken het sprongantwoord liever voor inviterende (non-forcing) handen. Het komt vaker voor en omschrijft de kaart in een keer perfect: 9-11 pt., met een zes- of zevenkaart. Deze snelle, gecontroleerde, maar bovenal lucratieve actie leverde Holland 11 imps op. Omdat SchoppenH goed zat maakten beide leiders overigens twaalf slagen.

Nederland ontmoette in de voorronde ook al het Deense team Norris. Bij die gelegenheid kwam een aardig spel op tafel:

Oost geverNoord

NZ kw.Schoppen 62

Harten H106532

Ruiten -

Klaver AV1076

WestOost

Schoppen AB98Schoppen HV105

Harten B84Harten A

Ruiten 64RuitenAH9752

Klaver 9842Klaver H3

Zuid

Schoppen 743

Harten V97

Ruiten VB1083

Klaver B5

Zo ging het op de tafel van Tammens-Vander Pas:

West Noord Oost Zuid

Möller Tammens Palmund Van der Pas

1Ruiten pas

1Schoppen 2Ruiten 4Ruiten pas

pas pas

Noord bood via het cuebid van 2Ruiten de overige kleuren aan. West dacht blijkbaar niet dat zijn partner goede schoppensteun beloofde en paste op 4Ruiten. Vanwege het slechte troefzitsel ging dat contract nog een down ook. Dit gebeurde aan de andere kant:

West Noord Oost Zuid

Maas Auken Vriend Norris

1Ruiten pas

1Schoppen 2SA 3Klaver pas

3Ruiten pas 3Harten pas

3SA pas 4Schoppen pas

pas pas

Hier bood noord met een unusual 2SA zijn tweekleurenspel. Dat weerhield Maas-Vriend niet om het normaal ogende 4Schoppen uit te bieden. Noord startte met een kleine harten. Maas nam het aas en mocht aan de slag. Troeftrekken en dan rekenen op een drie-tweezitsel was vanwege het tweekleurenspel in noord niet realistisch, dat begreep Maas ook wel. Hij koos voor een andere aanpak. Maas begon met RuitenA, noord troefde en speelde heel goed troef na. Maas nam met de negen en speelde klaveren op. Met KlaverA goed geplaatst, wist Maas in het verdere spel tien slagen in een cross-ruff te maken. Prima afspel en wederom 11 imps voor Team Van der Pas.

    • Jan van Cleeff