Doisneau, fotograaf van 'De Kus', overleden

Pagina 6: Fotograaf van het alledaagse Parijs

Op 81-jarige leeftijd is gisteren in Parijs de befaamde fotograaf Robert Doisneau overleden. Zijn bekendste foto dateert uit 1950 en laat een jong paar zien dat opgaat in een omhelzing, terwijl de omgeving er verder geen acht op slaat.

De foto Le Baiser de l'Hotel de Ville (de kus voor het stadhuis) heeft decennia lang symbool gestaan voor de romantische allure van Parijs en was vorig jaar nog middelpunt van een juridische strijd. Twee echtparen eisten toen een deel van de revenuen voor zich op omdat zij op de foto zouden zijn afgebeeld. Een rechtbank wees hun eisen van de hand, omdat de identiteit niet overtuigend kon worden vastgesteld. De vrouw op de foto bleek, zo werd na het proces onthuld, de actrice Françoise Bornet te zijn.

De Kus voor het Stadhuis is karakteristiek voor de fotografie waarmee Doisneau zijn Parijs een gezicht gaf in de naoorlogse jaren. Hij fotografeerde op milde wijze mensen en situaties zoals ze voor zijn lens verschenen en deed daarmee op pretentieloze wijze verslag van het alledaagse leven.

Doisneau werd op 14 april 1912 geboren in de arme Parijse buitenwijk Gentilly. Hij bekwaamde zich als lithograaf en werkte voor de Tweede Wereldoorlog een aantal jaren als fotograaf bij de autofabriek Renault. Na de oorlog volgde zijn doorbraak als fotograaf/verslaggever voor bladen als Excelsior, Life, Fortune, Match en Vogue.

Tentoonstellingen van zijn werk gingen de hele wereld over. Met foto's waarin “een langzaam wegstervend Parijs tot leven wordt gebracht”, in de woorden van de auteur Blaise Cendrars.

RoberRobert Doisneau, fotograaf van 'De Kus', overledent Doisneau lag al geruime tijd in een ziekenhuis in Parijs na een bypass-operatie vorig jaar oktober en een pancreas-infectie.