Dissident Wei Jingshen weer gearresteerd

PEKING, 2 APRIL. De Chinese autoriteiten hebben gisteren de dissident Wei Jingshen gearresteerd, toen hij probeerde terug te keren naar de hoofdstad Peking.

De arrestatie van Wei (43), die vorige maand voorafgaand aan het bezoek van de Amerikaanse minister Christopher aan Peking dertig uur gevangen werd gehouden, kan nieuwe moeilijkheden betekenen voor de Amerikaans-Chinese relaties. De VS eisen dat China de rechten van de mens naleeft, alvorens economische concessies te doen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft in een verklaring Wei's arrestatie afgekeurd.

Wei werd gearresteerd toen hij terugkeerde van een reis in het noorden van het land. Het zou zijn eerste bezoek aan de stad worden sinds zijn arrestatie van een maand geleden. Twintig politie-agenten en zeven politieauto's werden ingezet om Wei op de autoweg tussen de havenstad Tianjin en Peking aan te houden, aldus een ooggetuige. De agenten hadden een arrestatiebevel bij zich dat ze Wei lieten zien, waarna hij werd meegenomen voor ondervraging. De Chinese politie weigerde verder enige toelichting te geven op de arrestatie. Wei bracht de afgelopen maand een bezoek aan een vijftal steden in het noordoosten van het land, aldus een van zijn medewerkers.

Wei werd gearresteerd enkele uren voordat de Australische minister van buitenlandse zaken, Gareth Evans, in Peking aariveerde. De minister verklaarde dat hij de gebrekkige naleving van de rechten van de mens door China aan de orde zou stellen in zijn besprekingen met de Chinese autoriteiten.

Wei, een voormalige elektriciën in de dierentuin van Peking en uitgever van een ondergronds politiek tijdschrift, werd vorig jaar september vrijgelaten nadat hij veertien en een half jaar van een vijftienjarige gevangenisstraf had uitgezeten. Dat gebeurde vlak voor de stemming in het Internationale Olympische Comité over de mogelijke toewijzing van de Spelen van het jaar 2000 aan Peking. Tot woede van de autoriteiten zette hij daarna zijn campagne voor meer democratie en naleving van de mensenrechten voort.

Vooral zijn pleidooi tijdens een diner in februari van dit jaar bij de Amerikaanse onderminister voor humanitaire zaken, John Shattuck, voor een hardere Amerikaanse opstelling jegens China, leidde tot grote woede bij de Chinese autoriteiten. De regering van de Verenigde Staten heeft gedreigd China de status van meest begunstigde handelspartner (MFN) te ontnemen als de Volksrepubliek haar dissidenten niet beter behandelt.

De Amerikaanse voormalige minister van buitenlandse zaken Cyrus Vance had eerder deze week een ontmoeting met de Chinese minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen, maar wilde niet zeggen of hij een speciale boodschap van president Clinton had meegenomen. (Reuter, AP)