Banengroei in VS op hoogste peil in zes jaar

NEW YORK, 2 APRIL. De werkgelegenheid is vorige maand in de Verenigde Staten met maar liefst 456.000 banen gegroeid. Hoewel dit de grootste banengroei is in zes jaar, blijft het werkloosheidspercentage staan op 6,5 procent.

Dat heeft het Bureau of Labor Statistics gisteren bekendgemaakt. De cijfers wekten beroering op de markten, die overigens wegens Goede Vrijdag op halve kracht draaiden.

De groei is volgens het bureau deels een inhaalmanoeuvre maar niettemin is het aantal hoger dan wie ook had voorzien. Economen verwachtten een groei tussen de 170.000 en 300.000. De gunstige cijfers van gisteren tonen opnieuw aan dat de VS zich in een periode van krachtig economisch herstel bevinden.

“Dit is een prachtig resultaat voor de Amerikaanse economie, maar het geeft de werkelijke situatie niet geheel juist weer”, aldus Marilyn Schaja, marktanalist bij de investeringsbank Donaldson Lufkin & Jenrette. “Tellen we de cijfers van de afgelopen drie maanden op, dan komen we op een gemiddelde groei van 208.000.” Een werkgelegenheidstoename van 208.000 banen per kwartaal is volgens Schaja geheel in de lijn der verwachtingen. “Een economische groei over 1994 van 3 à 3 procent is dan ook nog steeds zeer realistisch.”

De obligatiemarkt, die gisteren een handelssessie van een halve dag had, reageerde direct. De koers van de maatgevende dertigjarige obligatie daalde met 1 29/32, ofwel 19 dollar per obligatie van 1000 dollar nominaal. De lange rente schoot omhoog van 7,09 tot 7,26 procent. De obligatiemarkt is de hele week al de drijvende kracht achter een zeer onrustig Wall Street, waar de Dow Jones sinds maandag 160 punten daalde. De New York Stock Exchange was gisteren wegens Goede Vrijdag gesloten.

Schaja zei zich niet veel aan te trekken van de scherpe reactie in de obligatiemarkt. “Elke reactie is overtrokken omdat er weinig verhandeld wordt. De bewegingen geven daardoor een vertekend beeld.” Desondanks verwacht zij maandag wel een reactie op de aandelenmarkt omdat handelaren daar na het stijgen van de lange rente anticiperen op een renteverhoging door de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

Een renteverhoging doet investeerders geld onttrekken aan de aandelenmarkt - niet alleen omdat het rendement op belegd geld elders stijgt maar ook omdat de winstmarge voor investeerders die met geleend geld beleggen daalt. Schaja verwacht overigens geen renteverhoging voordat het Federal Open Market Committee, het beleidsbepalend comité van de Fed, op 17 mei bijeenkomt.

Het zwaartepunt in de groei van de werkgelegenheid vorige maand lag in de dienstensector, waar 373.000 mensen extra aan de slag gingen. De rest van de banengroei deed zich overwegend voor in bouw en industrie.

    • Lucas Ligtenberg