Affaire - De Bruin wordt vervolgd

MONTE CARLO, 2 APRIL. De dopingzaak van discuswerper Erik de Bruin wordt vervolgd.

Op 10 juni neemt het bestuur van de wereldbond IAAF een beslissing over het advies van de medische commissie inzake de kwestie. De medische commissie van de IAAF is van mening dat de Nederlandse atletiekunie (KNAU) niet juist heeft geoordeeld door de atleet vrijuit te laten gaan. De Bruin werd vorig jaar op 1 augustus in Keulen bij een dopingcontrole positief bevonden. De KNAU werd gedwongen hem terug te trekken voor de wereldkampioenschappen in Stuttgart. De tuchtcommissie van de Nederlandse bond achtte de bewijsvoering onvoldoende overtuigend om een schorsing op te leggen. Daarbij ging het om de gemeten afwijking testosteron en epitestosteron alsmede de methode waarmee de aanwezigheid van het hormoon HCG was aangetoond. Mr. Veldstra, de advocaat van De Bruin, heeft een groot vertrouwen in de goede afloop van de zaak. “In Nederland is de kwestie zeer zorgvuldig behandeld. De IAAF is een dermate hoogstaand college dat het onmogelijk kan zijn dat iemand een beroepsverbod krijgt op een losse flodder. Er zijn drie rapporten met verschillende conclusies. Het is de vraag wat het IAAF-bestuur er mee gaat doen. Als er gezocht wordt naar een objectieve juridische beoordeling, kan het niet anders dan dat er onvoldoende bewijs is.”