Vredesmacht VN wordt uitgebreid met 3.500 man

NEW YORK, 1 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft het mandaat van de VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië vannacht met een half jaar verlengd en ingestemd met de versterking van die vredesmacht met 3.500 man - veel minder dan secretaris-generaal Boutros-Ghali heeft gezegd nodig te hebben.

De Veiligheidsraad was oorspronkelijk van plan te praten over een uitbreiding van de VN-vredesmacht UNPROFOR met 8.500 man.

Boutros-Ghali heeft eerder laten weten dat UNPROFOR met 10.500 man moet worden versterkt; die uitbreiding is nodig door het akkoord dat de Bosnische Kroaten en de moslims vorige maand hebben bereikt. Het voorziet onder andere in een troepenscheiding langs het hele voormalige front tussen beide partijen en de vorming van een bufferzone waarin blauwhelmen patrouilleren.

In de loop van afgelopen maand kreeg Boutros-Ghali in totaal 8.500 man extra troepen toegezegd.

Woensdag lieten de Verenigde Staten de andere leden van de Veiligheidsraad echter weten niet te kunnen instemmen met een uitbreiding van UNPROFOR met 8.500 man, dit met het oog op bezwaren in het Amerikaanse Congres. De VS betalen dertig procent van de kosten van de vredesoperaties van de VN. Voor een verdere uitbreiding van UNPROFOR zou meer tijd nodig zijn.

In de vannacht aangenomen resolutie wordt bij wijze van voorlopig compromis besloten UNPROFOR met 3.500 man uit te breiden. De resolutie voorziet verder in de verlenging van het vannacht afgelopen mandaat van de VN-vredesmacht in ex-Joegoslavië met een half jaar, in toestemming met de UNPROFOR-plannen met het vliegveld van Tuzla in het noorden van Bosnië en in de uitbreiding van de NAVO-luchtpatrouilles naar het luchtruim van Kroatië. Op het ogenblik patrouilleren NAVO-vliegtuigen alleen in het Bosnische luchtruim. In de resolutie worden verder Kroatië en de 'republiek Krajina' - gevestigd in het door de Kroatische Serviërs beheerste deel van Kroatië - opgeroepen het vredesproces voort te zetten. Ten slotte stemt de Veiligheidsraad in de resolutie in met de benoeming van de Amerikaan William Eagleton jr. tot administrator - namens de VN - van Sarajevo. (Reuter, AFP, AP)