Voltallig college B en W Brunssum aangehouden

BRUNSSUM, 1 APRIL. Burgemeester H.W. Riem van Brunssum, alle vier de wethouders en de gemeentesecretaris zijn gisteravond en vannacht aangehouden en in verzekering gesteld. Zij worden volgens de officier van justitie in Maastricht allen verdacht van valsheid in geschrifte die betrekking heeft op besluiten van hun gemeente.

De feiten die justitie onderzoekt, zijn volgens een summiere mededeling van het parket in Maastricht naar boven gekomen tijdens een onderzoek tegen burgemeester Riem, dat in april vorig jaar is geopend. Sinds die tijd staat Riem op non-actief.

Het is voor het eerst dat feiten aan het licht komen uit de jaren dat Riem burgemeester is. Tot nu toe strekte het onderzoek zich vooral uit over de jaren 1984 tot 1991, toen Riem lid was van het College van Gedeputeerde Staten in Limburg. In die tijd zou hij als verantwoordelijke voor ontgrondingszaken giften en beloften hebben aangenomen van grindbaggeraars die langs de Maas in Midden-Limburg actief zijn.

Voor waarnemend burgemeester mr. J. Matti kwam het bericht van de aanhouding vannacht als een verrassing: “Ik had de afgelopen dagen wel gezien dat hier mensen van de rijksrecherche rondliepen, maar ik had geen aanwijzing dat er iets ernstigs aan de hand was.” Het enige concrete punt waarvan Matti vermoedt dat het onderwerp van onderzoek is van justitie, was een reis van Riem naar Israel: “Die had hij al besproken toen hij nog gedeputeerde was. Maar toen hij hier eenmaal burgemeester was, stelde hij voor om, als hij toch die kant uit ging, daar folkloristische groepen te strikken voor het folklorefestival dat hier om de vier jaar wordt gehouden.” De vraag was volgens Matti in hoeverre Riem die reis achteraf bij de gemeente mocht declareren. “Ik weet dat er in het college een dispuut is geweest of er van tevoren toestemming was verleend of dat er alleen een mededeling was gedaan. Maar dat kan toch niet het enige zijn, anders grijpt justitie toch niet naar dergelijke paardemiddelen?”

Ook de advocaat van Riem, mr. J. Marchal, zegt niet te weten naar welke nieuwe feiten justitie nu op zoek is. Marchal: “Ik weet alleen dat er nieuwe zaken zijn onderzocht die betrekking hebben op de periode dat mijn cliënt in Brunssum was, maar ik kan deze maatregel tegen het college van B en W niet thuisbrengen.”