VN verwachten in Bosnië offensief van moslims tegen Serviërs

SARAJEVO, 1 APRIL. De VN verwachten op zeer korte termijn een groot offensief van de moslims tegen de Serviërs in het noorden van Centraal-Bosnië. In Gorazde en op diverse andere plaatsen in Bosnië zijn gisteren de gevechten tussen Bosnische Serviërs en moslims voortgezet.

Volgens VN-woordvoerders in Bugojno hebben commandanten van het Bosnische regeringsleger het offensief aangekondigd. Het zou zich concentreren op twee door de Serviërs beheerste steden, Kupres en Donji Vakuf, ten westen en ten noorden van Bugojno. “Het Bosnische leger heeft ons laten weten dat het die twee steden wil veroveren. We verwachten nu elke dag een groot offensief”, aldus de woordvoerder.

De moslims hebben nieuwe troepen en veel wapens en munitie naar het gebied rond Bugojno overgebracht. Ze hebben de afgelopen twee weken al vijf kilometer terreinwinst geboekt. De watertoevoer naar Donji Vakuf is afgesneden. Bij sporadische wederzijdse beschietingen zijn de afgelopen dagen al een dode en vier gewonden gevallen.

De VN hebben aangekondigd vanaf 15 april achthonderd soldaten van de VN-vredesmacht UNPROFOR in de moslim-enclave Gorazde in het oosten van Bosnië te stationeren. Gorazde, waar 60.000 moslims ingesloten zitten en dat al een jaar geleden door de Veiligheidsraad tot 'veilig gebied' werd uitgeroepen, beleefde gisteren de derde dag van hevige Servische beschietingen. VN-waarnemers ter plaatse hebben melding gemaakt van zes doden en bijna honderd gewonden, van wie er 47 ernstig aan toe zijn en zouden moeten worden geëvacueerd. De moslims hebben melding gemaakt van gevechten van man tegen man in de omgeving van Gorazde en lieten weten dat de Serviërs bij hun aanval 51 tanks hebben ingezet. Volgens de moslims zijn zestien mensen gedood en 48 gewond. De Serviërs van hun kant meldden gisteren een moslim-offensief, waarbij drieduizend soldaten zouden zijn ingezet, te hebben afgeslagen. VN-woordvoerders hebben tegengesproken dat de moslims in de aanval zijn gegaan.

Een onafhankelijk persbureau in Montenegro meldde gisteren dat de Serviërs bij Gorazde gebruik hebben gemaakt van zes aanvalshelikopters. Als die melding juist is, is sprake van een nieuwe schending van het vliegverbod in het Bosnische luchtruim.

Ook elders in Bosnië is gisteren gevochten tussen Serviërs en moslims. Het kwam volgens VN-woordvoerders tot Servische artilleriebeschietingen op moslim-stellingen in Kladanj, Srebrenik, Olovo en Gradacac. (Reuter, AFP, AP)