'Schriele witte kippen' herdenken Marvin Gaye

Let's get it on! A musical tribute to Marvin Gaye. Vanavond in Paradiso vanaf 22.00. Morgenavond met een iets andere bezetting ook te zien in Paard, Den Haag. Pagina 28: Marvin Gaye's leven

AMSTERDAM, 1 APRIL. “Een van de mooiste stemmen van de eeuw,” zegt Thé Lau over soulzanger Marvin Gaye, wiens sterfdag tien jaar geleden vanavond wordt herdacht met een muzikaal eerbetoon in Paradiso, Amsterdam. Nederlandse zangers en zangeressen voeren nummers uit die door Gaye bekend gemaakt zijn. Behalve Thé Lau, zanger/gitarist van The Scene, zullen onder meer aantreden Jan van der Mey (Powerplay), Ross Curry (Spo-Dee-O-Dee), Jan Rot, Mieke Stemerdink (Gigantjes) en Lilian Day Jackson.

Van de songs die Marvin Gaye (1939-1984) tussen 1962 en 1982 heeft opgenomen (vlotte soulhits, zwoele disco, uitgesponnen klaagzang, de liefde bejubelende samenzang met Tammi Terrell, Kim Weston of Diana Ross), zullen vanavond veel duetten aan bod komen. Volgens Thé Lau, die met zangeres Farida Ain't No Mountain High Enough heeft ingestudeerd, is dat uit bescheidenheid. “Het is nogal wat om daar in je eentje te gaan staan en Marvin Gaye te willen evenaren.” zegt Lau.

Voor Mieke Stemerdink is dat juist het aantrekkelijke aan deze avond. “Dat ik als witte schrielkip ineens Marvin Gaye aan het zingen ben,” zegt Stemerdink. “Maar daarom moet je bij de interpretatie wel een beetje je eigen weg gaan. Zodat het niet alleen een feest van herkenning wordt. Zijn nummers geven overigens niet veel ruimte voor een eigen interpretatie, de muziek is strak gearrangeerd.” Stemerdink zingt twee duetten: It Takes Two en Precious Love. Stemerdink: “Het opvallende aan zijn duetten is dat de mannen en vrouwenpartijen evenveel gewicht hebben. Dus niet dat je als vrouw alleen een tweede stem hoeft te zingen.”

Arthur Ebelink, met wie Stemerdink It Takes Two zal brengen, zingt daarnaast nog wel een solo-nummer van Marvin Gaye. Ebelink wordt dan ook niet gekweld door heilig ontzag voor de man. Voordat hij voor dit project gevraagd werd, kende hij hem nauwelijks. “Ik ben zelf meer gericht op rock 'n roll en rhythm & blues. Ik heb dan ook een nummer gekozen, Can I Get A Witness, dat rhythm & blues-achtig is.”

Het bijzondere aan Gaye's stem is volgens Thé Lau dat hij zo scherp en afgepast is, met een suggestie van onderdrukte woede. Voor Lilian Day Jackson, vroeger zangeres van Spargo en nu van de groep The Jack is Back, zit het in zijn timing. “Marvin was drummer van oorsprong, en dat kan je horen. De meeste vocalisten zingen altijd te snel, alsof ze haast hebben. Hij zong juist consequent iets te langzaam. Daarin had hij perfecte timing.” zegt Jackson. Lilian Day Jackson zal vanavond drie nummers zingen (Pride and Joy, How Sweet It Is To Be Loved By You, You're All I Need). Ook met haar eigen band, The Jack is Back, speelt ze verschillende covers van Gaye. “Maar ik probeer hem niet na te doen. Het blijft Lilian Day Jackson die iets zingt van Marvin Gaye.” zegt Jackson.

Vandaag is het tien jaar geleden dat Marvin Gaye bij een ruzie werd doodgeschoten door zijn vader, dominee Marvin Gay, sr. Arthur Ebelink was het bericht toentertijd ontgaan. Thé Lau noemt het 'passend in de de bluestraditie', waar al meer zangers bij een handgemeen om het leven zijn gekomen. Mieke Stemerdink vertelt dat ze toen ze het hoorde, dacht: 'Normaal geven ouders hun kind billekoek, maar deze schiet meteen.'

    • Hester Carvalho