President Museveni van Oeganda wint verkiezingen

NAIROBI, 1 APRIL. De maandag gehouden verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering in Oeganda zijn een groot succes geworden voor de Oegandese president Museveni, wiens aanhangers 145 van de 245 zetels wonnen waarvoor werd gestemd.

De verkiezingen, de eerste sinds 1980, waren volgens de ongeveer 150 buitenlandse waarnemers eerlijk en vrij. Politieke partijen mochten niet deelnemen aan de stembusstrijd, maar menig kandidaat maakte tijdens de levendige verkiezingscampagne duidelijk waar zijn politieke sympathieën lagen. De nieuwe grondwetgevende vergadering moet vóór het einde van het jaar een besluit nemen over de eventuele herinvoering van het meerpartijenstelsel. Aanhangers van Museveni, die een voortzetting wensen van het huidige 'geenpartijen-systeem', wonnen vooral in het zuiden van het land terwijl in het noorden en oosten veel aanhang bleek te bestaan voor de oude politieke partijen.