Personalia

Minister J. Pronk (ontwikkelingsssamenwerking) krijgt een hoge Chileense onderscheiding. De Chileense ambassade maakte gisteren bekend dat Pronk dinsdag de onderscheiding in de Orde Bernardo O'Higgins met de rang van grootkruis zal ontvangen.

De regering van Chili wil Pronk daarmee “haar erkentelijkheid betuigen voor de vele verdiensten die hij aan het land heeft verleend”. Pronk had volgens de ambassade veel begrip voor de moeilijke situatie waarin veel Chilenen tijdens het militair bewind van dictator Augusto Pinochet (1973-1989) verkeerden.

Generaal Bernardo O'Higgins, de buitenechtelijke zoon van Ambrosio O'Higgins die onderkoning van Spanje in Lima was geweest, was in het begin van de negentiende eeuw aanvoerder van de onafhankelijkheidsstrijders. Toen Chili zich in 1817 een onafhankelijke republiek werd, werd O'Higgins het eerste staatshoofd.