Parretti wil 7 mld van MGM en Crédit Lyonnais

BEVERLY HILLS, 1 APRIL. De omstreden Italiaanse financier Giancarlo Parretti heeft voor een rechtbank in Los Angeles bijna 7 miljard gulden geëist van de filmmaatschappij Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), ooit zijn eigendom, en van de Franse bank Crédit Lyonnais.

In de aanklacht worden verder diverse (oud)-directeuren van de bank en het filmconcern genoemd, evenals van Pathe Communications, ook een filmmaatschappij die Parretti eens bezat. De financier meent dat de genoemde bedrijven en personen hebben samengezworen om hem te ontdoen van zijn bezittingen. Volgens de aanklacht heeft Crédit Lyonnais fraude gepleegd en gemanipuleerd met leningen. Parretti, zijn vrouw Maria Ceconni, zijn dochter Valentina Parretti en hun privé-onderneming Comfinance zouden daardoor een verlies van 1,3 miljard dollar hebben opgelopen. Verder is Parretti naar eigen zeggen zonder reden ontheven van zijn functie bij MGM en heeft hij nog recht op een miljoen dollar aan achterstallig salaris plus bonussen. Crédit Lyonnais financierde in 1990 de overneming van MGM. De filmstudio ging toen voor 1,36 miljard dollar over van Kirk Kerkorian naar Parretti. De financiering, waarbij Crédit Lyonnais Nederland een grote rol speelde, was goed voor een enorme strop voor de Franse bank. Crédit Lyonnais verklaarde via woordvoerder Fred Spar “blij te zijn dat Parretti weer in Los Angeles komt. Hij kan dan worden gearresteerd voor vervalsing en meineed. We kunnen alleen maar lachen om de nieuwe pogingen van Parretti om in de publiciteit te komen.” (Reuter)