Karmeliterkloster

T/m 23 april in Galerie im Karmeliterkloster, Munzgasse 9 Frankfurt, di t/m zo 11-18u., wo tot 20u.

Het in de vijftiende eeuw ontstane klooster der Karmelieten in het centrum van Frankfurt werd in de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd en het afgelopen decennium volledig gerestaureerd. In de mooie kruisgang die uitzicht biedt op de kloostertuin met bloeiende magnolia's, zijn de zestiende-eeuwse fresco's hersteld, en het refectorium en dormitorium zijn in gebruik genomen als 'stadtische Galerie'. Vooral jonge kunstenaars worden uitgenodigd werk te maken dat verband houdt met de architectuur of de geschiedenis van dit gebouw.

De Kroatische kunstenares Mirta Domacinovic toont hier een installatie getiteld Labyrinth der Sammlung. In het refectorium heeft zij met witte schakelwandjes een soort labyrint uitgezet dat gebaseerd is op de 'Jerusalemsweg' die zich in sommige gotische kathedralen bevond. In de hardstenen vloer in het schip van de kerk was soms een geometrische figuur ingelegd; het met de ogen volgen van de lijnen strekte de gelovige tot meditatie-oefening.

Ook de labyrinten die we uit de antieke overlevering kennen, hadden meestal een geometrisch grondplan. Daarom bestaan de meeste beelden, tekeningen en collages waarmee Domacinovic de wanden van haar afgebakende weg bekleedt, uit cilinders, kegels, kubussen en cirkels. Vorm en tegenvorm wisselen elkaar af, soms stuit je op traptreden, een plattegrond van een onbekende plaats, felgele abstracte elementen die als glimwormen tegen de muren oplichten.

De weg vernauwt zich steeds meer om uit te monden in een lichte ruimte waarin een mobile-achtig beeld zweeft. De teksten die hier en daar aan de wanden zijn bevestigd, zijn gewild poetisch, in een poging de al te dik uitgesmeerde symboliek van het labyrint wat cryptischer te maken. Het was beter geweest als Domacinovic de wanden tot boven aan toe had doorgetrokken, zodat we werkelijk op de tast door het labyrint hadden gemoeten. Nu fungeren ze toch primair als expositie-vlak, niet als Jerusalemsweg.

    • Renée Steenbergen