Huber-Nising

T/m 29 april in galerie Huber-Nising, Saalgasse 6 Framkfurt, ma t/m vr 11-18.30u., za 10-14u. Prijzen: 1500 tot 5800 Duitse Marken.

Aan de andere kant van de Romerberg, het centrale plein tussen de Kunsthalle, de Kunstverein en het moderne museum, is de galerie Huber-Nising gevestigd, die eveneens in 1990 werd geopend. Hier wordt uitsluitend figuratieve kunst gebracht. Tot eind deze maand is er werk van drie jonge figuratieve schilders te zien die gedrieen de prestigieuze 'Kunstpreis junger westen '93' hebben gewonnen.

Een van hen, de veelbelovendste, is Gabriele Langendorf (1961) die vorig jaar haar eerste expositie bij Huber-Nising had. Zij schildert luxueuze flatgebouwen of hotels en hun parkachtige omgeving op een hyperrealistische maar sjabloonmatige manier. Op het eerste gezicht doen haar steriele werkelijkheden het meest denken aan architectentekeningen: rond de rechthoekige vijver zijn rijen identieke, hoekige bloemen geschetst, aan de rand van een smetteloos zwembad staan 'gezellige' zitjes waarop niemand zit. Het is de cleane, al te rooskleurige voorstelling van zaken die potentiele kopers of vakantiegangers moet uitnodigen geld op tafel te leggen om die vervreemdende leegte in de toekomst zelf te mogen vullen.

Het zijn echter niet de taferelen van lege stranden en baaien die het meest boeien - al is de afwezigheid van mensen een essentieel en spookachtig element in al haar werk - maar die waarin Langendorf inzoomt op details die zich dwangmatig, rij na rij, herhalen. Bijvoorbeeld de identieke bloembakken of de vrolijk gekleurde parasols op elk balkon, die juist door die geforceerde opgewektheid nachtmerrie-achtig worden in hun eenvormigheid.

    • Renée Steenbergen