Het Westen wantrouwt daling Russische inflatie

MOSKOU, 1 APRIL. De inflatie in Rusland bedroeg in maart 8 procent, zo heeft de eerste vice-premier van Rusland, Oleg Soskovets, gisteren gezegd.

Daarmee is de inflatie in het eerste kwartaal van dit jaar op 13 à 14 procent uitgekomen. In februari stegen de prijzen nog met 9,9 procent en in januari met 22 procent. Westerse bankiers hebben hun vraagtekens gezet bij het jongste inflatiecijfer. Zij menen dat de statistieken hoogst onbetrouwbaar zijn en geen goed beeld geven van de reële prijzen. “Medewerkers van het bureau voor statistiek gaan naar de staatswinkels en bekijken de prijs van worst. In het prijsgemiddelde worden de goederen uit de particuliere sector en de dienstverlening niet meegewogen. De werkelijke inflatie ligt hoger”, aldus een westerse bankier. Functionarissen van het IMF hebben eerder gezegd dat de prijsstijgingen volgens westerse berekeningen hoger uitkomen dan de Russische gegevens. Het IMF kreeg vorige week bij het sluiten van het voorlopige akkoord voor een lening van 1,5 miljard dollar de belofte van Rusland dat de maandelijkse inflatie aan het eind van dit jaar 7 procent zal bedragen. Vorig jaar stegen de prijzen per maand met gemiddeld 20 procent. (Reuter)