Het Chinese paasei

In de keuken wordt gekookt. Met boter, kaas en eieren, met groene en rode groenten, met vlees en vis, met warme sauzen en koude kruiden. Dan ontstaan er gehaktballen en pannekoeken en lasagne en tosti's. Maar er is meer mogelijk: gerechten waar je niet zo snel aan denkt. Een aardappelpureevulkaan bijvoorbeeld. Of gebakken mier. Of paaseieren uit China. Die worden gemaakt in de eerste aflevering van De vrolijke keuken.

In Rusland drinken ze Russische thee en eten ze Russische eieren en in China Chinese eieren en Chinese thee. Dat is logisch. Maar in Nederland kun je ook Chinese eieren eten. Eerst kook je een, of twee, of drie, of nog veel meer gezonde wilde kippeeieren op de gewone manier in kokend water, precies vijf minuten. Dan leg je ze in koud water en als ze zijn afgekoeld sla je er voorzichtig mee tegen de rand van de gootsteen, zodat er allemaal kleine en grote barsten in de schaal komen. Hier en daar druk je er nog eens voorzichtig in met je vingers.

Nu hang je in het overgebleven water drie theezakjes van het merk dat jullie elke dag drinken. Als het water weer kookt leg je de eieren daar nog tien minuten in.

Laat de eieren even afkoelen in koud water. Als je daarna een ei pelt, zie je dat de sterke thee als verf door de barsten heen is gedrongen en allemaal fijne lijntjes op het ei heeft geschilderd. Het lijkt wel marmer in het klein. Zet het ei in een eierdopje, kijk ernaar en eet het op.

Als jouw familie niet zo gek is op Chinese eieren, probeer dan Hollandse eieren te maken. Met bessen- of bietensap.

    • Philip Mechanicus