Harde sancties blijven achterwege; Verklaring V-raad tegen Noord-Korea

PAG.9 HOOFDARTIKEL

NEW YORK, 1 APRIL. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteravond unaniem een verklaring aangenomen waarin Noord-Korea wordt gemaand nieuwe inspecties van zijn nucleaire installaties toe te staan.

De verklaring is evenwel niet-bindend en gaat veel minder ver dan de maatregelen die de Verenigde Staten hadden willen nemen tegen het Noordkoreaanse bewind.

Nadat Noord-Korea vorige maand teams van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) had gehinderd bij hun inspecties, dreigde Washington een resolutie bij de VN te zullen indienen waarin harde sancties tegen Pyongyang waren vervat.

De Volksrepubliek China, een van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en de laatste grote bondgenoot van Noord-Korea, verzette zich echter fel tegen een dergelijke resolutie. Gisteren bereikten China en de VS na intensieve besprekingen overeenstemming over de tekst van een 'verklaring' namens de VN.

“De raad roept de DPRK (de Democratische Volksrepubliek Korea) op inspecteurs van het IAEA toe te laten om hun inspectie te voltooien, zoals die op 15 februari werd overeengekomen tussen het IAEA en de DPRK”, zo staat in de verklaring. De Veiligheidsraad herinnert Noord-Korea aan de bepalingen van het Non-proliferatie Verdrag (NPV), dat de verdere verspreiding van kernwapens moet tegengaan. Hoewel Pyongyang al enkele malen heeft gedreigd dat verdrag op te zeggen, is dit nog niet gebeurd. Eerder had het IAEA “onmiddellijke hervatting” van de inspecties geëist, maar de Veiligheidsraad heeft deze bepaling niet overgenomen en geen uiterste datum genoemd.

Noord-Korea heeft gisteren meteen afwijzend gereageerd op de verklaring van de VN. “Wij hebben aan al onze verplichtingen voldaan. Het uitgeven van een verklaring levert geen enkele bijdrage tot de oplossing van nucleaire vraagstukken”, aldus Pak Gil Yon, de Noordkoreaanse ambassadeur bij de VN. “Wie heeft de kernwapens op het Koreaanse schiereiland geïntroduceerd”, vroeg Pak zich af, in een duidelijke verwijzing naar de VS.

Zuid-Korea heeft met instemming kennis genomen van de VN-verklaring. Een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Seoul noemde de stap “het juiste antwoord”. (AP, Reuter)