Geld terug wegens nieuw uitstel opening Kanaaltunnel

LONDEN, 1 APRIL. Vakantiegangers die voor deze zomer een kaartje hebben gekocht voor een reis door de Kanaaltunnel, krijgen hun geld terug. De tunnel is namelijk niet eerder dan september, vier maanden na de officiële opening door koningin Elisabeth en president Mitterrand op 6 mei, geschikt voor reizigersvervoer. Het uitstel, waarover al langer geruchten de ronde deden maar dat nu officieel is bevestigd, betekent een schadepost van circa 100 miljoen pond (bijna 300 miljoen gulden) voor de exploitanten van de tunnel.

De nieuwste tegenslag voor het door pech achtervolgde tunnelproject is te wijten aan technische problemen: het alarm gaat elke 24 seconden zonder aanleiding af en de ventilatoren brengen niet genoeg verse lucht in de tunnel. Bovendien is het personeel nog te onervaren, zo is gebleken bij evacuatie-oefeningen.

Ook de openingsceremonie heeft de organisatie voor de nodige problemen geplaatst. Aanvankelijk zou koningin Elisabeth vanaf het Londense station Waterloo de trein nemen naar Calais. Maar daar waren de Fransen op tegen: volgens dit plan zouden de Britten te veel gaan strijken met de eer van de tunnel. Volgens de laatste plannen vliegt Elisabeth nu naar Calais, alwaar ze samen met Mitterrand de trein naar Engeland neemt. (AFP)