Ex-topman Sara Lee naar lichtdivisie; Boonstra in top Philips benoemd

ROTTERDAM, 1 APRIL. C. Boonstra (56) wordt met ingang van 1 juli lid van de raad van bestuur van Philips. Boonstra krijgt de functie van vice-president van het elektronicaconcern.

De oud-bestuursvoorzitter van het voedingsmiddelenconcern Sara Lee/DE, die begin dit jaar onverwacht zijn functies neerlegde, wordt president van de Lichtdivisie van Philips en krijgt als lid van de raad van bestuur van de holding de regio Asia-Pacific onder zijn hoede.

Dit heeft Philips vanmorgen meegedeeld. Een woordvoerder wilde niet zeggen wanneer het contact tussen Philips en Boonstra is gelegd. Boonstra vervangt het Noorse Philips-bestuurlid E. Kloster, die te kennen heeft gegeven naar Noorwegen terug te willen keren.

Boonstra vertrok per 1 januari van dit jaar bij Sara Lee/DE plotseling om nog nimmer opgehelderde 'persoonlijke redenen'. Hij staat bekend als een harde bestuurder, die carrière maakte via Unilever, SRV, Intradal en Douwe Egberts. Boonstra bouwde tijdens zijn vice-voorzitterschap en later als topman van Sara Lee het concern uit tot een van de grootste spelers op de wereldmarkt, en was daarbij met name verantwoordelijk voor de expansie richting Azië. Een woordvoerder van Philips zei vanmorgen dat de verantwoordelijkheid die Boonstra krijgt voor Asia-pacific bij Philips daar zeker een rol bij heeft gespeeld.

Eerder verruilden H. Bodt (oud-voorzitter Océ van der Grinten) en P. Everaert (oud-voorzitter Ahold) hun topfunctie bij een groot Nederlands concern voor een bestuursplaats bij Philips. Aan de aandeelhouders van Philips wordt in de algemene vergadering van 5 mei aanstaande de benoeming van Boonstra ter beoordeling voorgelegd. Tijdens die vergadering zal ook Unilever-topman F. Maljers worden voorgedragen als nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Philips.