Een miljoen Grieken betogen tegen druk EU

THESSALONIKI, 1 APRIL. Meer dan een miljoen Grieken hebben gisteren in Thessaloniki gedemonstreerd tegen het Macedonië-beleid van de EU en voor de handhaving van de Griekse boycot tegen Macedonië.

De demonstranten, velen gekleed in kleurrijke Macedonische kleding, droegen blauw-witte Griekse vlaggen en enorme spandoeken met teksten als “Macedonië is niet te koop” en “EU-solidariteit - niet druk”. Priesters liepen met ikonen tussen de demonstranten. Volgens de politie ging het om de grootste demonstratie die ooit in Thessaloniki is gehouden. Er zouden anderhalf miljoen mensen aan hebben deelgenomen; waarnemers houden het op één miljoen. De binnenstad raakte geheel door de demonstranten verstopt. Honderden bussen en treinen hadden de betogers uit alle delen van Noord-Griekenland naar Thessaloniki gebracht, vaak tegen gereduceerd tarief.

De demonstratie was georganiseerd door parlementariërs uit het noorden van Griekenland en had de steun van alle politieke partijen en de grieks-orthodoxe kerk.

De betoging was bedoeld om het Griekse standpunt in de kwestie-Macedonië te ondersteunen. De elf EU-partners hebben Griekenland zwaar onder druk gezet om een eind te maken aan de economische boycot die het land op 16 februari tegen Macedonië afkondigde. Griekenland wil het embargo pas opheffen als Macedonië eerst zijn naam, vlag en grondwet wijzigt; daarna zouden besprekingen met 'Skopje' volgen. Macedonië wil niet aan deze voorwaarden voldoen en wil overleg met Athene zonder voorwaarden vooraf. Bemiddelingspogingen van onder anderen EU-commissaris Van den Broek en een speciale Amerikaanse afgezant hebben niets opgeleverd. De EU dreigde vorige week Griekenland voor het Europese hof te dagen wegens het embargo.

De Amerikaanse bemiddelaar, Matthew Nimitz, zei gisteren in Athene dat beide landen - Griekenland en Macedonië - het conflict willen bijleggen, maar diep verdeeld zijn over de manier waarop. (Reuter, AFP, AP)