Deloitte zet verdachte partner opzij

ROTTERDAM, 1 APRIL. Het accountantskantoor Deloitte & Touche heeft de banden verbroken met de Alkmaarse belastingdeskundige R.B., die op dit moment in voorlopige hechtenis zit. B. is uit de maatschap gezet omdat volgens Deloitte & Touche “een aantal zeer belangrijke procedurele regels door de betrokkene is overtreden.”

B. is vorige maand net als de twee advocaten O.H. en B. van der G. gearresteerd op verdenking van het helpen doorsluizen van drugsgelden naar Zwitserland. “Het strafrechterlijk onderzoek gaat buiten ons kantoor om en staat los van de verwijdering van de betrokkene. Uit het onderzoek dat wij hebben ingesteld zijn geen strafbare feiten gebleken, maar is wel komen vast te zijn dat interne regels zijn geschonden”, zei een woordvoerder vanmorgen. Welke regels met voeten zijn getreden, wilde de woordvoerder niet zeggen.

In de affaire die de gearresteerde advocaten en fiscalist noodlottig dreigt te worden wordt de hoofdrol gespeeld door de Surinaamse rijsthandelaar S. G. De Surinamer G. werd vorig jaar augustus gearresteerd op verdenking van het organiseren van drugstransporten en werd later op een borgsom van een miljoen gulden vrijgelaten. Justitie probeert hem over te halen naar Nederland te komen om verklaringen af te leggen over de advocaten, maar weigert hem te garanderen dat hij buiten schot blijft.

Justitie verdenkt de betrokken advocaten ervan valse verklaringen te hebben opgesteld die het mogelijk maakten 17,5 miljoen gulden uit het faillissement van de Femis-bank te onttrekken en het naar Zwitserland over te maken. De advocaten beweerden dat het geld - afkomstig uit drugshandel volgens justitie - van Surinamer G. was, terwijl ze wisten dat het in feite eigendom was van de eveneens vastzittende bordeelhouder R. De fiscalist B. die zelf ervan wordt verdacht als adviseur te zijn opgetreden, heeft over de valsheid in geschrifte van de advocaten al een belastende verklaring afgelegd. De advocaat O.H. is vorige week al door zijn advocatenkantoor uit de maatschap gezet.