Beurzen vertonen licht herstel, maar onzekerheid blijft

AMSTERDAM, 1 APRIL. Amsterdam volgde gisteren het spoor van de internationale beurshandel, die een licht herstel vertoonde. Maar handelaren overal ter wereld zijn in verdeelde stemming het paasweekeinde ingegaan. Uitspraken als “wild-west” en “de bodem is nog niet bereikt” werden door andere collega's met hetzelfde gemak ingewisseld voor “het gevoel dat het ergste nu wel weer achter de rug is”.

AMSTERDAM De Amsterdamse beurs was vandaag gesloten. Maar een hogere obligatiemarkt en het afdekken van shortposities voor het paasweekeinde hebben de neergang van de koersen gisteren afgeremd. Vooral de obligatiemarkt verkeerde in een goede stemming door het bericht dat de Nederlandse regering pas in juli met een nieuwe staatslening zal komen. Door die beslissing wordt de rust op de obligatievloer niet verstoord en konden de koersen gemiddeld met vijf tot zes dubbeltjes omhoog. Op een totale omzet van 5,1 miljard namen de obligaties 3,9 miljard voor hun rekening. De aandelen kwamen niet verder dan 1,1 miljard. De Amsterdam EOE-index sloot op 403,85 punten, slechts 0,86 lager dan een dag eerder.

Met name de conjunctuurgevoelige fondsen lagen slecht, vooral bij vooral professionele handelaren. Océ-van der Grinten was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. In een dunne handel schoot de fabrikant van kopieerapparatuur omlaag op 81,30, een verlies van 3,90. Machinebouwconcern Stork verliet de vloer op 44,90 (min 1,80.) Papierfabriek KNP BT verloor 1,20 op 45 gulden. Unilever die 500 miljoen in een nieuwe zeeppoedercampagne wil steken, verloor 2,40 op 197,70.

NEW YORK Met spanning werd gisteren de situatie op Wall Street afgewacht. Tot grote opluchting van de meeste handelaren kwam de scherpe koersval op de effectenbeurs van New York gisteren tot staan, maar de stemming bleef zeer nerveus. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste aandelen sloot na forse schommelingen 9,21 punten hoger op 3.635,96 na een verlies van in totaal 240 punten op de voorgaande vijf handelsdagen. Maar over de hele linie gezien sloten er veel meer fondsen lager dan hoger.

De grote angst die de New Yorkse beurs beheerst is een mogelijke renteverhoging. Gisteren werd de kans daarop weer aangewakkerd door de stijging van de zogeheten CPM-index, een indicatie voor toegenomen economische groei. Het werkte verlammend op de obligatiemarkt waar, ook in afwachting van de werkgelegenheids- en werkloosheidscijfers die vandaag worden bekend gemaakt, weinig animo was om te kopen. De flauwe obligatiemarkt had op haar beurt weer een remmend effect op de aandelenhandel zodat de uiteindelijke lichte stijging van de Dow Jones na de klappen in de afgelopen dagen nog alleszins meeviel.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio - een van de weinige beurzen die vandaag in bedrijf was - heeft zich eveneens gedeeltelijk hersteld van de forse koersverliezen op de voorgaande dag. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg bij dunne handel met 165,24 punten ofwel bijna 0,9 procent tot 19.277,16.