Beurs: Orco Bank mag alsnog ACC overnemen

AMSTERDAM, 1 APRIL. De Antilliaanse Orco Bank mag van de Amsterdamse effectenbeurs het commissionairshuis Amsterdamse Commissionairs Combinatie (ACC) toch overnemen. Eerder blokkeerde de beurs de overname, omdat de Economische Controle Dienst (ECD) onderzoek doet naar mogelijk misbruik van voorwetenschap bij de handel in aandelen Orco.

Het ECD-onderzoek, dat vorig jaar december werd ingesteld na aangifte door de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE), is nog niet afgerond. “Dat we nu toch toestemming geven voor de overname van AC, is omdat we ons ervan hebben vergewist dat het ECD-onderzoek geen invloed heeft op de overname zelf”, zei een beurswoordvoerder vanmorgen. De beurs heeft wel afgedwongen dat Orco voorlopig geen zeggenschap krijgt over ACC in afwachting van de uitslag van het ECD-onderzoek.

De aandelen van ACC worden omgezet in certificaten van aandelen, die Orco wel het economische eigendom geven en het recht op dividend. Het stemrecht wordt - zoals gebruikelijk bij 'certificering' - ondergebracht in een onafhankelijke stichting administratiekantoor, waarvan de belastingdeskundige dr. F. Grapperhaus onafhankelijk bestuursvoorzitter wordt. Orco houdt een vinger in de pap door de benoeming van dr. C. Nieuwenburg en mr. N. Vink, die namens de nieuwe eigenaar in het bestuur komen. ACC wordt onderdeel van Orco Nederland, dochter van Orco, die wat Orco betreft wordt omgebouwd tot een bank. Tot op heden heeft De Nederlandsche Bank daarvoor nog geen vergunning verleend.

Het ECD-onderzoek richt zich op de handel in eigen aandelen rond de datum van 25 augustus 1993, toen het halfjaarbericht van Orco verscheen. De dagen voor melding van een forse winststijging - van 13,3 miljoen gulden over het eerste halfjaar van 1992 tot 32,4 miljoen over dezelfde periode in 1993 - werd er door Orco druk gehandeld in de eigen aandelen.