Ambassade: beschuldiging van Bouterse is een fabeltje

PARAMARIBO, 1 APRIL. De Nederlandse ambassade in Paramaribo zegt dat de uitspraken van Desi Bouterse over betrokkenheid van Nederlandse inlichtingsdiensten bij de Afobakadam-bezetting, thuishoren in de 'Fabeltjeskrant'.

Bij de dam werden vorige week 31 werknemers van het bauxietbedrijf Suralco gegijzeld door leden van het Surinam Liberation Front. Het leger ontzette vorige week donderdag de dam, 100 kilometer ten zuiden van Paramaribo.

Bouterse zei woensdagavond op een druk bezochte vergadering van zijn Nationaal Democratische Partij dat het plan voor de bezetting van de stuwdam van Afobaka in elkaar is gezet door een politiefunctionaris op de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Ook mensenrechten-activist Stanley Rensch zou bij de gijzeling betrokken zijn. De bezetting van de dam zou Bouterse en zijn Nationaal Democratische Partij (NDP) in een kwaad daglicht hebben moeten stellen. Ook zou het ertoe moeten leiden dat president Venetiaan sneller naar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stapt. Nederland eist al enkele maanden dat Venetiaan het IMF inschakelt voor vergaande economische hervormingen.

Mensenrechten-activist Stanley Rensch noemt de uitspraken van Bouterse 'waanzinnig'. Minister van justitie en politie Soeshiel Girjasing zegt gedacht te hebben dat de NDP-voorzitter tot een intelligenter analyse in staat was. “Bouterse krijgt de gelegenheid als het zwaard van Damocles boven de Surinaamse natie te blijven hangen”, meent Rensch. Volgens hem is dit te wijten aan het feit dat de rechtsstaat niet goed functioneert. Bouterse zou voor het gerecht moeten worden gesleept op verdenking van moord, drugshandel en corruptieve praktijken.