Zware straf voor Fuji wegens dumping in VS

WASHINGTON, 31 MAART. Het Japanse film- en fotobedrijf Fuji Photo Film Company heeft gisteren een onverwacht hoge heffing opgelegd wegens dumping van produkten op de Amerikaanse markt. Het Amerikaanse ministerie van handel heeft Fuji strafheffingen vastgesteld van tussen de 321,23 en 360,95 procent op foto-papier voor kleurenfoto's. Fuji wordt hierdoor verplicht met onmiddellijke ingang hogere invoerrechten te betalen voor de produkten die het bedrijf naar Amerika exporteert. De heffing mag kontant of in obligaties worden betaald.

De dumpingszaak is aan het licht gebracht door Kodak, Fuji's grootste concurrent in de VS. Kodak beschuldigde Fuji ervan fotopapier voor minder dan eenvierde van Japanse prijs te verkopen. De voorlopige uitspraak volgt op een serie van handelsconflicten tussen Japan en de Verenigde Staten. Dit is echter de eerste keer dat een straf daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De strafmaat kan op 18 augustus worden herzien na de definitieve uitspraak. Deze uitspraak kan hierna nog worden aangepast door de internationale handelscommissie die moet beoordelen of Amerikaanse fabrikanten door de dumping worden benadeeld.

Fuji heeft eerder verklaard bij een negatieve uitspraak in de dumpingszaak plannen voor een fabriek voor fotopapier in Amerika te versnellen. De fabriek ter waarde van circa 475 miljoen gulden, die momenteel in South-Carolina wordt gebouwd, moet volgend jaar zijn voltooid. (AP)