'Zonder drop heeft het leven eigenlijk geen zin'

Munten, katjes, bruine beertjes en griotten. Een behoorlijk dropje is buiten onze landsgrenzen maar zelden te koop en dan alleen voor astronomische bedragen. Een dropclub voor addicts brengt daar nu wereldwijd verandering in.

Drop of the Month Club, Prins Hendrikkade 170, 1011 TC Amsterdam. Inl 020-6238766.

Niets verbroedert het Nederlandse volk meer dan drop. Klompen, tulpen en Delfts blauw zijn voor de toeristen, maar de drop houden we lekker voor onszelf. Drop is ons nationale geheim en we hoeven er gelukkig geen moeite voor te doen om dat zo te houden, want buitenlanders houden er toch niet van. Dat laatste weten de 650.000 Nederlanders die noodgedwongen of uit vrije wil in het buitenland wonen maar al te goed. Een behoorlijk dropje is buiten onze landsgrenzen maar spaarzaam te koop en dan alleen tegen astronomische prijzen. De kiloprijs in Spanje ligt omgerekend tegen de 54 gulden, in Zuid-Afrika kost een onsje 4,50 Rand, wat toch ook al gauw neerkomt op een kiloprijs van 30 gulden.

Een Nederlander in het buitenland is derhalve aangewezen op de goedertierendheid van familie en vrienden in het vaderland, die van tijd tot tijd een pondje willen opsturen. Maar daar komt verandering in nu in Amsterdam de Drop of the Month Club in het leven is geroepen. Iedere Nederlander overzee die zich aansluit kan zich voortaan verzekerd weten van een maandelijkse zending van 1 kilo drop tegen schappelijk tarief.

“Het idee is, zoals dat hoort met goede ideeën, ontstaan boven een glas bier”, vertelt Frank Fehmers, die in het dagelijks leven uitgever en filmproducent is van boeken en films voor kinderen. Barbapapa is een van zijn successen. “Ik heb drie kinderen in Amerika die regelmatig een zending drop van mij verwachten”, zegt Fehmers. “Daardoor ben ik samen met mijn partner Jan-Heyme Goedkoop op het idee gekomen van een dropclub voor Nederlanders in het buitenland. Met 650.000 ex-patriates, zoals ze bij Buitenlandse Zaken worden genoemd, leek ons dat wel interessant. Die zijn verstoken van drop en die gaan wij voorzien van hun drug.” “Een Hollander in den vreemde heeft behoefte aan sneeuw en drop. Dat laatste, daar kunnen we wat aan doen”, zegt Goedkoop.

Een journalist van het tijdschrift Holland Herald van de KLM hoorde van het plan, dat toen eigenlijk nog in een beginstadium was. Het bericht dat hij erover maakte had een overweldigende respons. Fehmers: “De telefoon en de fax stonden niet meer stil en we kregen een hele hoop brieven. Het gekke is dat drop zoveel losmaakt bij mensen. Er zaten brieven bij van vijf kantjes, waarin mensen hun hele leven aan ons toevertrouwden. Een vrouw schreef dat haar leven zonder drop eigenlijk geen zin meer had.”

Inmiddels hebben zich zo'n vierhonderd leden aangemeld die maandelijks graag tien dollar van hun credit card laten afschrijven in ruil voor een kilo drop. “Als we vijfhonderd leden hebben, kunnen we beginnen; dan draaien we zo'n beetje quitte”, zegt Fehmers. De Drop of the Month Club kent ook een member for member bonussysteem. Ieder lid dat een nieuw lid aanbrengt krijgt extra drop. Wie twintig nieuwe leden aanbrengt krijgt een extra kilo gratis. “Men krijgt dus geen geld, maar drop”, zegt Fehmers. “Muntendrop, denk ik.”

De oprichters van de club zijn nog in onderhandeling met verschillende groothandels en fabrikanten over de levering van de drop. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de order voor fabrikanten nauwelijks interessant. Goedkoop: “Als we duizend leden een kilo drop sturen spreek je over één ton drop. De PTT zal daar wel blij mee zijn, maar die dropfabrikanten denken in orders van 85 ton of zo.”

Toch vinden sommige dropmakers het aardig om mee te doen. Een grossier vermoedde dat de beide oprichters wel enige monsters ter keuring zouden willen ontvangen en leverde een onafzienbare stapel dozen met drop af. Daarmee was hij toch niet aan het goede adres: Fehmers en Goedkoop houden zelf helemaal niet van drop. Niet zo verwonderlijk als het lijkt, vindt Goedkoop, want “de beste dealer is geen gebruiker.”

    • Bas van Lier