Westerhof keert terug als trainer Groningen

GRONINGEN, 31 MAART. Hans Westerhof moet in de komende drie seizoenen van FC Groningen weer een subtopper maken. Met die opdracht heeft de huidige degradatiekandidaat van de eredivisie de voormalige trainer teruggehaald. Westerhof is momenteel bezig aan het laatste jaar van een mislukt avontuur bij PSV, dat twee seizoenen duurde.

Westerhof (45) werd ruim anderhalf jaar geleden door PSV gecontracteerd als opvolger van de Engelsman Robson. Na vier succesvolle jaren bij FC Groningen moest hij van de spelersgroep in Eindhoven weer een eenheid maken. Hij slaagde niet en werd door toenmalig voorzitter Ruts de wacht aangezegd.

Westerhof legde zich daar niet bij neer. Hij wilde zijn contract uitdienen, waarop PSV besloot Westerhof 'weg te promoveren' naar de functie van hoofd Opleidingen. Na overleg met PSV wordt de meerjarige verbintenis met wederzijds goedvinden al na een jaar beëindigd. Westerhof wilde vooral weg omdat hij vreest in botsing te komen met de nieuwe manager, Frank Arnesen.

Arnesen was vorig seizoen assistent-trainer onder Westerhof. Hij werd nog eerder dan zijn 'baas' ontslagen, maar werd enkele maanden geleden door de nieuwe voorzitter Maeyer met grote bevoegdheden teruggehaald.

De belangstelling van Groningen, dat sinds zijn vertrek in twee jaar tijd drie trainers versleet, kwam voor Westerhof als geroepen. Zijn voorwaarde dat het huidige bestuur voor een langere periode zou aanblijven, werd gehonoreerd. Het college stemde evenals Westerhof in met een garantie voor drie jaar. “Mijn ambities komen overeen met die van Groningen”, zei Westerhof. “Groningen wil terug naar de subtop, ik ook.”

Westerhof debuteerde zes jaar geleden in het profvoetbal als trainer van Groningen. Hij kwam van de amateurs. In zijn vier Groningse jaren dwong de club drie keer Europees voetbal af.