Wageningen communiceert per kabel

ROTTERDAM, 31 MAART. Vandaag is in Wageningen de eerste elektronische snelweg van Europa aangelegd. De Landbouwuniversiteit Wageningen heeft de vijftien netwerken van de universiteit met de lokale kabeltelevisie verbonden.

De vijftig gebouwen van de Landbouwuniversiteit zijn allemaal aangesloten op de glasvezelkabel die over een afstand van 22 kilometer door de stad loopt. Die kabel is noodzakelijk vanwege de groeiende ruimte die de toekomstige multimedia-toepassingen opeisen. Door verschillende innovaties kunnen per seconde 400 pagina's worden vervoerd.

Door de aanleg van de elektronische snelweg kunnen de zevenduizend studenten bij voorbeeld vanuit hun kamer colleges volgen. Deze veredelde vorm van telewerken, ook wel 'video-conferencing' genoemd, maakt het studenten mogelijk volledig interactief lessen te volgen. Studenten die in het bezit zijn van een camera en een microfoon kunnen rechtstreeks met hun hoogleraar communiceren.

“De mogelijkheden van de elektronische snelweg zijn haast oneindig”, zegt P. Linde van de afdeling informatisering en data-communicatie van de universiteit. “Deze moderne infrastructuur voor datacommunicatie biedt de mogelijkheid wetenschappelijke videoclips op te vragen. Via Internet kunnen studenten contact leggen met informatiesystemen uit het buitenland. Zij kunnen vanaf donderdag ook via hun computer titels opzoeken in de Landbouwcatalogus. Dat scheelt weer een ritje naar de universiteitsbibliotheek.”