VS: export high tech makkelijker

WASHINGTON, 31 MAART. De Verenigde Staten hebben besloten de export van civiele telecommunicatie-apparatuur en grote computers vanaf komende maandag te liberaliseren. Een uitzondering wordt gemaakt, wanneer de goederen zijn bestemd voor “terroristische” landen.

Dit hebben hoge Amerikaanse functionarissen gisteren verklaard.

Het besluit is een gevolg van de opheffing van de Cocom, internationale organisatie die toezag op de export van strategische goederen naar het voormalig Oostblok.

Vooral China en Rusland zullen van het Amerikaanse besluit profiteren. Volgens Amerikaanse functionarissen zullen Noord-Korea, Iran, Irak, Cuba, Syrië en Libië niet in aanmerking komen voor de export van genoemde goederen.

De markt voor civiele telecommunicatie-apparatuur wordt de komende tien jaar geschat op 150 miljard dollar. Voor de export van grote computers blijft de beperking gelden dat de capaciteit van deze apparaten de een miljoen berekeningen per seconde niet te boven mag gaan. Het gaat hier om zogenoemde supercomputers.

Voorzitter Peter McCloskey van de Amerikaanse elektronicafabrikanten toonde zich “tevreden” over de maatregel. Volgens een verklaring van het ministerie van handel zullen Amerikaanse ondernemingen concurrender worden, nu zijn geen individuele exportvergunningen meer nodig hebben. (AFP, AP, Reuter)