VOORKEUR THEATER

NORA, EEN POPPENHUIS Trage en ijle enscenering van Dirk Tanghe van Ibsens stuk over een emanciperende vrouw. Helder en subtiel, net als het zonnig-gele decor van Bart Clement. Mooi spel van Karin Tanghe als de titelheldin. Zo volgzaam als ze begint, zo genadeloos eindigt ze en toch is al wat zich tussen die uitersten afspeelt geloofwaardig. 2 april Stadsschouwburg Hengelo, 6 april Vrijthof Maastricht.

BALANCHINE Het Nationale Ballet heeft de voorraad Balanchine stukken weer verder aangevuld met twee nieuwe choreografieën. Maar 'Kammermusik No. 2' (Hindemith) en 'Symphony in Three Movements' (Stravinsky) zijn dan ook een streling voor oog en oor. Beide werken vormen samen met 'La Valse' (Ravel) een sprankelende voorstelling die een reisje naar Amsterdam waard is. 1 t/m 3 (matinee) april, 5 en 6 april Amsterdam Het Muziektheater.

EEN VROUW VAN NIETS Jasperina de Jong speelt solotoneel: twee monologen van Alan Bennett waarin met grote zorg en precisie twee treurige vrouwenlevens worden getekend. 1 april Arnhem Schouwburg, 6 april Hoorn Het Park, 7 april Emmen De Muzeval.

ANDERMANS EILAND Diederik van Vleuten en Arie van der Wulp met surrealistische cabaretscènes, jeugdherinneringen en vrolijke imitaties. 1 april Eindhoven, Stadsschouwburg; 2 april Hoofddorp De Meerse, 5 t/m 7 april Amsterdam, Kleine Komedie.

COPPELIA Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen toert de komende maanden door Nederland met 'Coppelia', een populair klassiek werk uit 1870. Maar het betreft hier een niet zó oude versie van de Franse danser/balletmeester Attilio Labis. Het is een frisse produktie die naar een hoog niveau wordt getild door de briljante dansers van het Belgische gezelschap. 2 april Hoorn Het Park, 4 april Heerlen Stadsschouwburg, 5 en 6 april Utrecht Stadsschouwburg.

OUD/NIEUW In het programma 'Oude Muziek/Nieuwe Balletten' werken de jonge dansers van NDT 2 samen met studenten van het Koninklijk Conservatorium in balletten van Paul Ligtfoot en Lionel Hoche. 'Solitaire' van Lightfoot is overtuigend door zijn expressiviteit en compositorische opbouw. Hoche gebruikt in 'A Tire d'Aile' bewegingsmateriaal met een sculptureel karakter. 2 april Haarlem Stadsschouwburg, 5 april Rotterdam Schouwburg.

SILICONE KITTY Veelzijdige uitstalkast van de vocale kwaliteiten van J.J.C. alias Marlies Helder, met eigen repertoire in het Engels, Duits, Frans en Nederlands, en drie al even stijlvaste muzikanten. 5 april Winschoten De Klinker, 6 april Emmen De Muzeval, 7 april Dieren Theotorne.

FACETTEN Krisztina de Châtels nieuwe choreografie is een adembenemende synthese tussen gekende, maar vooral onbekende aspecten. 'Facetten' is een subtiele en tevens onbarmhartige analyse, die op een dramatische wijze toont hoe complex menselijke gevoelens en reacties zijn. Het magistrale werk is gemaakt op muziek van Ludwig von Beethoven, vertolkt door de musici Bernd Brackman en Rudolf Nottrot. 1 april Tilburg Schouwburg, 5 april Enschede Twentse Schouwburg, 7 april Middelburg Stadsschouwburg.

DE VROUW VAN DE ZANGER Brigitte Kaandorp en Ingeborg Elzevier meten hun uiteenlopende krachten in een komedie van Paul Haenen, die heen en weer schiet tussen klucht, cabaret en musical. 1 april Den Bosch, Casino.

EN VERDER De heldenlul van Erik van Muiswinkel en Margôt Ros, 1 april Wormer Dorpstheater, 2 april Schiedam Passage, 7 april Etten-Leur De Nobelaer; Scherzo door Mini & Maxi en negen musici, 1, 2 april Delfzijl De Molenberg, 5 t/m 7 april Haarlem Stadsschouwburg; Blind man's dream van Montezuma's Revenge, 1 april Zwolle, Odeon; De olifantsdracht door Han Römer en Titus Tiel Groenestege, 1 april Etten-Leur De Nobelaer, 7 april Purmerend De Purmaryn; De zeespiegel van Vincent Bijlo, 2 april Spijkenisse De Stoep; Sweeney Todd met Ernst Daniël Smid en Simone Kleinsma, 1 en 2 april Amsterdam Stadsschouwburg; Phantom of the opera Circustheater Scheveningen dagelijks 20u, zo en ma matinee 14u. Inl 06-300100 (Phantom reserveringslijn).