VOORKEUR MUZIEK

KLAVECIMBELWEEK De Klavecimbelweek van De IJsbreker vindt van 3 t/m 10 april plaats in De IJsbreker en in de Westergasfabriek, waarheen De IJsbreker wil verhuizen. Veertien klavecinisten uit Nederland, België, Frankrijk, Engeland, Japan en canada geven concerten, met eigentijdse muziek maar ook met de avant-garde uit de 17de eeuw. Verder zijn er lezingen en workshops. Op 3 en 4 april (20u30) gaat in de Westergasfabriek het opzienbarendste onderdeel van de week: de Nederlandse première van HPSCHD van John Cage voor zeven versterkte klavecimbels, dia's en tapes voor 51 geluidsweergevers met 30 versterkers en 58 luidsprekers. De week wordt 10 april besloten met een Grande Finale met verschillende premières. Res en inl: 020-6681805 (9u30-17u30).

ELEKTRONISCHE TAPEMUZIEK The Acousmatic Experience - een door Gaudeamus georganiseerd vierdaags festival voor elektronische tapemuziek - vindt plaats van 7 t/m 10 april in de Posthoornkerk, Haarlemmer houttuinen 47, Amsterdam. Er zijn zes concerten met tal van werken uit verschillende landen, een symposium over acousmatische muziek (8 april 10u in het PC Hoofthuis, Spuistraat 134) en een workshop met no nonsense tape-muziek via het Beast-systeem (Birmingham Electro Acoustic Sound Theatre). Tijdens het openingsconcert op 7 april (20u15) klinkt Hymnen van Karlheinz Stockhausen. Verderop in de week muziek van oa Jan Boerman en Pierre Schaeffer. Res en inl: 020-6947349.

EASTERN REBELLION De groep die twintig jaar geleden het Nederlandse jazzlabel Timeless lanceerde, staat nog steeds olv pianist Cedar Walton en drummer Billy Higgins. Op bas speelt David Williams, op saxofoon de jonge Ralph Moore. 31 maart Vollebregt Laren (TROS Sesjun), 2 apr BIMhuis Amsterdam, 3 apr George's Jazzcafé Arnhem, 17 apr Junushoff Wageningen.

PASCOAL/GALLIANO/NENE De Braziliaanse stand-in voor Sinterklaas, pianist Hermeto Pascoal en zijn maatje slagwerker Nene gaan zich meten met de Franse accordeonist Richard Galliano die twee jaar geleden de Django Reinhardt Award wist te winnen. 5 apr Oosterpoort Groningen.

UNDERWORLD Engels trio mengt pop, new wave, techno en ambient house tot grensverleggende muziek voor de computergeneratie. 31 mrt Tivoli Utrecht, 1 apr Effenaar Eindhoven, 2 apr Paradiso Amsterdam.

PHIL COLLINS Wie had durven voorspellen dat de drummer van Genesis het zo ver zou schoppen, en dat hij zijn recente huwelijksleed zo treffend zou weten te vangen in de liedjes van een goedverkopende cd? 1, 2, 8 en 9 april Oranjehal, Utrecht.

THERAPY? Post-grunge rockgeweld in driemansbezetting. 2 apr Melkweg Amsterdam.

MEAT LOAF De terugkeer van de lijvige brulboei die met Back Into Hell een vervolg maakte op zijn 'klassieke' rockplaat Bat Out Of Hell. Op de plaat zijn de lange en bombastische nummers bijna niet om door te komen, maar live schijnt het dat Meat Loaf een spectakel in petto heeft. 4 en 5 apr Ahoy Rotterdam.

SOUL ASYLUM Bill Clintons favoriete rockband, met Kurt Cobains favoriete rockband Meat Puppets in het voorprogramma. 5 apr Vredenburg Utrecht.

SOUNDGARDEN Grondleggers van de grunge hebben de wilde haren afgeschoren en duiken met overgave in het hardrockverleden van Black Sabbath en Led Zeppelin. 6 apr Vredenburg Utrecht.