VOORKEUR GALERIES

THORVALDUR THORSTEINSSON Onder de titel 'Status, The Museum of Imaginary Totality' (MIT) zijn foto-collages van de IJslandse kunstenaar Thorvaldur Thorsteinsson te zien die bestaan uit fragmenten van menselijke lichamen. De gestalten maken daardoor niet alleen een gehavende indruk, maar doordat zij op sokkels zijn geplaatst krijgen ze tevens iets van klassieke sculpturen. T/m 20 april in Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 315, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

ARMANDO Chad Gadja, 'een bokje', is een kinderliedje dat tijdens het joodse paasfeest wordt gezongen. Het lied gaat over een bokje dat verschalkt wordt door de kat, die op zijn beurt door de hond wordt gebeten, die weer door de stok wordt geslagen enz. Ondanks het vrolijke, opzwepende ritme gaat het lied over daders en slachtoffers: over het joodse volk (het bokje) en zijn belagers vanaf de Assyriërs (de kat) tot nazi-Duitsland (de engel des doods). Armando maakte bij Chad Gadja een ontroerende serie litho's. T/m 29 april. Steendrukkerij Amsterdam, Lauriergracht 80. Wo t/m za 13-17u30 en het Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam. Dagelijks 11-17u.

VAN DEN ASSEM Het thema van het nieuwe werk van Marjolein van den Assem is reizen. Veel titels verwijzen naar een regel uit het gedicht Tracé van Gerrit Achterberg: 'Het reizen gaat verbintenissen aan/ met wat zich in de tijd verscholen houdt.' Herinneringen aan reizen en aan bepaalde plekken vinden hun neerslag in heftige, gedreven tekeningen en schilderijen. T/m 20 april. Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Di t/m za 13-18u en de eerste zondag van de maand.

HAITJEMA/KOELEWIJN/ROOSEN Een uitbottend pruimeboompje van Maria Roosen met twee spiegelborsten vormt het middelpunt van een vrolijke groepstentoonstelling bij Galerie Fons Welters. Job Koelewijn, die eens zijn familieleden in Spakenburgse klederdracht uitnodigde om de ramen van het Amsterdamse Rietveld-paviljoen te lappen, neemt met een 'wandschildering' in groene zeep afscheid van zijn geboorteplaats. Ook Ellert Haitjema, die met sponzen werkt, houdt van schoon en proper. T/m 16 april. Bloemstraat 140, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u en de eerste zondag van de maand.

VAN GEEL De hernieuwde kennismaking met het beeldende werk van de dichter Chris van Geel bij Galerie Espace bewijst dat het zijn charme behouden heeft. Behalve pentekeningen op briefkaartformaat van vogeltjes zijn er interieurs te zien - variaties op het thema tafel, stoelen en lampekap - en 'dikdoeners', ingelijste voorwerpjes. Sommige tekeningen tonen nog sporen van de brand die in 1972 Van Geels huis in het Noordhollandse Groet in de as legde. T/m 16 april. Keizersgracht 548, Amsterdam. Di t/m za 13-17u30.

OBJETS FORMES Bekende voorwerpen, van wastafels tot kinderspeelgoed en trapleuningen, ondergaan een transformatie in het werk van zestien beeldhouwers dat geëxposeerd is in het KunstenaarsCentrum en in het Gemeentehuis in Bergen NH. Er zijn vroege voorbeelden van Arnold Reemer en Jaap Mooy en recentere van Erik Fens en Colin de Rover. Andere deelnemers aan deze gevarieerde expositie zijn Piet Tuytel, Carel Visser, Alexander Schabracq, Guido Geelen en Leo Vroegindeweij. Meer werk van Vroegindeweij is te zien in het Noordhollandse Slootdorp. T/m 17 april bij Art & Project, Nieuwesluizerweg 42. Vr t/m zo 12-16u. T/m 7 april. KunstenaarsCentrumBergen NH, Plein 7. Wo t/m za 11-17u en zo 14-17u. Gemeentehuis Bergen NH, Elkshove 1. Ma t/m vr 11-17u, za t/m zo 14-17u.

EN VERDER: Octavio Blasi t/m 3 april bij Galerie 20 x2 in Arnhem; prenten van Jan Vercruysse t/m 16 april bij Galerie de Expeditie in Amsterdam.