Tot juli geen nieuwe staatslening

AMSTERDAM, 31 MAART. Na bijna twee maanden van aanhoudende verliezen stegen de koersen van staatsleningen vanmorgen scherp op de Amsterdamse effectenbeurs. Dat gebeurde nadat de Staat bekend maakte dat in het tweede kwartaal van dit jaar geen nieuwe staatsleningen zullen worden uitgegeven.

De koersen van staatsleningen met een langere looptijd stegen gemiddeld één gulden. De koers van de tienjarige staatslening 5,75 procent steeg zestig cent, waardoor het effectief rendement - de kapitaalmarktrente - daalde tot 6,38 procent.

Het bericht dat de Staat tot juli geen nieuwe leningen zal uitgeven wordt door obligatiehandelaren gezien als een belangrijk signaal dat de rente zal dalen. “Kennelijk denkt de Staat dat de rente zal dalen. Misschien niet meteen, maar in ieder geval in de zomer. Het is nu de tijd om obligaties te kopen”, verklaarde een handelaar de forse stijging van de obligatiekoersen.

Een woordvoerder van Financiën zei vanmorgen dat “rente-overwegingen nooit een rol hebben gespeeld” bij de beslissing voorlopig niet te komen met nieuwe emissies. Volgens Financiën is de financieringsbehoefte van de Staat op het moment “wat minder” omdat leningen door woningcorporaties versneld worden afgelost.

De verwachting is dat als gevolg van de beslissing van de Staat de komende maanden een tekort aan guldenspapier zal ontstaan. Hierdoor zullen de obligatiekoersen stijgen en daalt de kapitaalmarktrente.