Titel met zwart randje voor volleybalsters uit Ommen

Een rustige woensdagmiddag in het Overijsselse Ommen, 23 kilometer van Zwolle. Op het biljart in het souterrain van sporthal De Blokken spelen drie bejaarde heren. In de zaal trainen tien speelsters en twee coaches, de toekomstige landskampioen volleybal vrouwen Etiflex. Twee van de wekelijkse vier trainingssessies vinden overdag plaats, een voorzichtige vorm van semi-professionalisme.

Op eerste gezicht is er niets aan de hand in Ommen. De speelsters zijn vrolijk, roepen na elk punt in het onderlinge partijtje hiep-hoi. Ze zijn nog maar vier punten verwijderd van de felbegeerde titel, de eerste in de clubgeschiedenis. Maandag, tweede paasdag, kan het al feest zijn.

Toch is het helemaal niet zo'n vrolijk seizoen geweest. “Een kampioenschap met een zwart randje”, noemt voorzitter Gerrit-Jan Makaske het. Want sinds januari hebben de coaches en speelsters hun vergoedingen niet meer gekregen. “Gelukkig ben ik degelijk getrouwd”, zegt Jolanda Wibier. Zij is wegens het volleybal gestopt met werken.

Een dag na de verloren bekerfinale in december kreeg het team te horen dat er financiële problemen waren. Sponsor Etiflex - zelfklevende etiketten - had door geldzorgen de betalingen aan de volleybalclub gestaakt. Een faillissement dreigde voor de Stichting Topvolleybal Ommen. Die werd later ook uitgesproken. Op een vrijdag in januari zaten de volleybalsters tot diep in de nacht met de curator rondom de tafel. Hij verbood het team een dag later tegen Sudosa te spelen. Dat verbod werd in de wind geslagen. Alleen de twee Roemeense speelsters, Bojescu en Paul, besloten op advies van hun zaakwaarnemer aan de kant te blijven. Hun uitkering kon in gevaar komen als ze in het veld verschenen. De eerste set tegen Sudosa werd verloren, maar daarna sloeg Ommen toe. Winst met 3-1.

En Ommen heeft tot nu toe alles gewonnen. De ploeg staat ongeslagen bovenaan en verloor in eigen zaal zelfs niet één set. Coach Jan Berendsen was de eerste die zei dat hij ondanks de problemen zou doorgaan. Alle speelsters volgden zijn voorbeeld. “Stoppen was het stomste geweest dat we hadden kunnen doen. We moesten aan onze marktwaarde denken.” En ze hadden met z'n allen een droom, stelt Berendsen. Ommen wil kampioen worden.

Al jaren is dat het streven, maar de club behaalde nog geen titel. Coach en speelsters van Ommen noemen de eerste competitiewedstrijd in januari bij Martinus cruciaal. Die werd met 3-2 gewonnen. Berendsen vindt niet dat zijn team door de gerezen problemen ineens beter of hechter is geworden. Volgens hem is het succes een logisch gevolg van de jarenlange arbeid.

Uitgerekend nu het grootste succes uit de clubhistorie voor de deur staat is Frans Stouten er niet meer bij. De directeur van Etiflex, die de club acht jaar heeft gesponsord, komt sinds de eerste financiële problemen zich voordeden niet meer kijken.

Spelverdeelster Diane Rademaker verkeerde lang in een moeilijke positie bij Etiflex. Toch ging ze normaal met Stouten om. Elke maandag is de directeur bij haar komen informeren hoe de wedstrijd was verlopen. Het team hoopt dat Stouten bij de kampioenswedstrijd in Breda aanwezig is. Voorzitter Makaske zal dat verzoek aan hem overbrengen. “Ik heb hem er in het begin op aangekeken”, zegt Jolanda Wibier over Stouten. “Nu is dat over. Elk mens maakt fouten.”

De steun uit de gemeente voor het volleybalteam is enorm geweest. Een publieksactie leverde 25.000 gulden op waarmee onder meer de reiskosten voor de rest van het seizoen konden worden betaald. De speelsters mochten gratis twee keer per week met de toestellen blijven stoeien in het plaatselijke fitnesscentrum en het restaurant waar voor elke wedstrijd wordt gegeten bleef het team spaghetti of macaroni voorzetten. De gemeente stelde de zaal ter beschikking. “Iedereen vond ons zielig”, weet coach Berendsen.

Hij wil graag verder met dit team. Straks als landskampioen Europa in en nog beter worden. Ook de meeste speelsters hebben te kennen gegeven in Ommen te willen blijven. De verwachting is dat er vier van hen zullen stoppen. Daarvoor moet dan vervanging worden gevonden. Alles hangt af van de financiële situatie. Vanmiddag is bij de notaris een nieuwe stichting, Volco Top'94, in het leven geroepen. Voorzitter Maskaske zegt wijzer te zijn geworden door de perikelen met Etiflex. Het contract met de sponsor was onzorgvuldig samengesteld. Het bedrag dat daarin werd genoemd, 85.000 gulden, is in zijn geheel betaald, maar er was veel meer afgesproken. Dat kon echter niet worden verhaald. Vandaar ook dat het team het seizoen met de oude naam op de shirts moet uitspelen.

De optimistische speelsters rekenen erop dat er een nieuwe hoofdsponsor zal worden gevonden. Ze hebben met de landstitel op zak wat te bieden, stellen ze. “We zijn dit seizoen al drie keer op tv geweest!”, aldus spelverdeelster Rademaker.

    • Onze Hans Klippus