Synthesizer-gepruttel en een hypnotiserende dreun van Underworld

Concert: Underworld. Gehoord: 30/3 Nighttown, Rotterdam. Herhaling: 31/3 Tivoli, Utrecht; 1/4 Effenaar, Eindhoven; 2/4 Paradiso, Amsterdam.

Het is een verdienste van de Engelse groep Underworld dat ze een uiteenlopend publiek weten aan te spreken. Bij hun eerste Nederlandse optreden, gisteravond in Rotterdam, waren dan ook zowel de danslustigen als rockliefhebbers aanwezig. Maar de hypnotiserende dreun die van het podium kwam, leek voor geen van de partijen bevredigend.

Underworlds onlangs verschenen eerste cd, Dubnobasswithmyheadman, slaagt hier beter in. Daar hebben de nummmers de associatieve vorm van de hedendaagse dansmuziek, maar het ontbreken van couplet en refrein wordt gecompenseerd door uit het niets opduikende stemmen die opgewekte mededelingen doen als 'mmm skyscraper I love you'. De groep heeft een hang naar space-geluiden, zoals blijkt uit de blieps en pulsen die bij een science-fiction film zouden passen, maar dit ruimtelijke krijgt een tegenhanger in de dub-effecten, de diep verende klank van de bassen en lage tonen.

Het podium was gisteravond voor de helft gevuld met opgestapelde sequencers, keyboards en de draaitafels van dj Darren Emerson, die met platen aan de muziek bijdraagt. De andere helft was voor Karl Hyde, de gitarist en zanger van de groep die uitgelaten op zijn paar vierkante meter heen en weer sprong. Emerson en Rick Smith waren op hun afdeling hard bezig het synthetische deel uit de kastjes te toveren. Daarbij keken ze samen heel ingespannen op één knoppenpaneel als piloten die een vliegtuig van neerstorten moeten redden.

De nummers van Dubnobasswithmyheadman werden lang uitgerekt en de zang van Karl Hyde kwam hier minder aan bod. De vloeiende diepe toonreeksen gecombineerd met hoog synthesizer gepruttel werd nergens opwindend, hooguit bedwelmend. De aandacht werd meer getrokken door de menselijke boeddha die doodstil ergens op een draaischijf in de zaal zat dan door de drie muzikanten. Dat het zicht op het podium na ongeveer een uur geheel ontnomen was door de uitstoot van rookmachines, maakte het er ook niet beter op.

    • Hester Carvalho