Student wil weekkaart, Ritzen komt geld tekort

ZOETERMEER, 31 MAART. Bijna 70 procent van de studenten en scholieren kiest voor de week-variant van de nieuwe OV-studentenkaart. Omdat het ministerie van onderwijs had geraamd dat ongeveer 58 procent van de studenten voor deze variant zou kiezen, gaat de studentenkaart voor Minister Ritzen (onderwijs) ongeveer 24 miljoen gulden meer kosten dan voorzien.

Bij de nieuwe openbaar-vervoerkaart kunnen studenten straks kiezen tussen een weekkaart, die van maandagochtend negen uur tot en met vrijdagmiddag vier uur geldig is, en een weekendkaart waarmee de overige uren vrij gereisd kan worden. Uit onderzoek van Intomart blijkt nu dat de meeste studenten de voorkeur geven aan de weekkaart.

Ritzen gaf gisteren in een overleg met de studentenbonden toe dat hij zich heeft vergist. Hij ging er bij het bedenken van de nieuwe ov-kaart vanuit dat thuiswonende studenten zouden kiezen voor de weekkaart en dat uitwonende studenten de weekendkaart zouden willen hebben.

CDA, PvdA en VVD gaven vorige week te kennen dat ze veel bezwaren hebben tegen de nieuwe opzet van de studentenkaart. Zij voorzien lege collegezalen op vrijdagmiddag omdat veel studenten ruim voor vier uur naar huis zullen gaan om gratis te kunnen reizen. Ook de universiteiten, hogescholen en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) delen die vrees. Om dit te voorkomen stelt de LSVB voor de weekkaart tot vrijdagavond negen uur te laten lopen.

Maar Ritzen wil niet afwijken van de nieuwe opzet voor de kaart. Hij rekent er op dat veel studenten en scholieren uiteindelijk toch voor de weekendkaart kiezen. De weekkaart is voor Ritzen bijna twee keer zo duur als de weekendkaart. In totaal betaalt hij 637 miljoen gulden aan de vervoersbedrijven. Studenten betalen voor beide kaarten dezelfde prijs. Ritzen komt met de nieuwe kaart wel tegemoet aan studenten die in het buitenland studeren. Zij kunnen voortaan kiezen of ze een OV-studentenkaart willen of 91 gulden extra studiefinanciering.