Sponsors hebben Haarlem Nicols niet langer lief

HAARLEM, 31 MAART. Elke maatregel komt voor het in financiële problemen verkerende Haarlem Nicols waarschijnlijk te laat. Voor de roemruchte honkbalclub die als eerste in Nederland op de semi-professionele toer ging, Amerikaanse spelers aantrok, twaalfvoudig landskampioen is en vier maal de Europa Cup won, is het aftellen begonnen. “Er is in het verleden een hoop misgegaan in het relatiebeheer”, meent penningmeester Van Riel. “Betaalde een bedrijf voor veel geld een reclamebord, dan werd vergeten een paar seizoenskaarten te sturen.” Drie jaren geleden, toen ook al een accute noodsituatie dreigde, zijn sommige geldeisers slechts voor een deel betaald. Uit liefde voor het honkbal en de Nicols werden ze geacht dat niet erg te vinden. “Men is er altijd vanuit gegaan, dat die mensen dat inderdaad prima vonden. Maar dat bleek in het in geheel niet zo te zijn. Wanneer we nu bij hen om steun vragen, horen we steeds: 'Ja, dahag. Ik krijg nog geld van jullie.' Zulke zaken stapelden zich op tot een hoop oud zeer.”

De wanhoop bij het huidige bestuur sloeg wel zéér fors toe, toen maandag bleek dat een rijke industrieel in principe bereid was geweest drie jaar lang als hoofdsponsor op te treden. “Die man had via een tussenpersoon met ons in contact moeten worden gebracht. Maar ja, bij die tussenpersoon zat ook een hoop oud zeer en die heeft de zaak in de benen laten zakken.” Na een ultieme speurpoging werd de potentiële sponsor getraceerd in Amerika. “Maar de kans dat hij vóór vanavond geld overmaakt, schaar ik in de categorie buitengewoon-bijzonder-grote wonderen. En nogmaals de beslissing uitstellen, valt niet te verkopen aan de spelers”, zegt Van Riel berustend.

Staan nog meer honkbalclubs aan de rand van een faillisement? De vraag ligt voor de hand, maar de schrik die ze bij Gerard Moolenaars van de honkbalbond (KNBSB) veroorzaakt lijkt er niet minder om. “We hebben als bond geen zicht op de financiële situatie bij de clubs. Een plicht bij aanvang van het seizoen een sluitende begroting in te dienen bestaat bij ons niet”, aldus de KNBSB-functionaris.

Waar een dergelijk gebrek aan controle toe kan leiden, laat de in een paar dagen tot 'affaire' uitgegroeide situatie bij de Haarlem Nicols zien. Op 28 februari, slechts ruim een maand voor de eerste bal wordt geworpen, maakte de club bekend dat er een schuld is van 260 duizend gulden. Om de schuldeisers tevreden te stellen en een representatief team voor de hoofdklasse te kunnen formeren, denkt het bestuur jaarlijks 270 duizend gulden nodig te hebben. Omdat kantine, recettes en contributiegelden slechts 70 duizend opleveren, moet een bedrag van 200 duizend gulden door sponsors ingebracht worden. Alleen op die manier kan worden overleefd en binnen vijf jaar het tekort zijn weggewerkt, veronderstelt de clubleiding. Wanneer vanavond blijkt dat dit geld niet beschikbaar komt, zal Haarlem Nicols het eigen faillisement aanvragen. De KNBSB rest in dat geval niets anders dan volgende week tijdens de vergadering van het kernbestuur een club aan te wijzen voor de vrijkomende plaats in de hoofdklasse. Pirates en Sparta hebben zich inmiddels bereid verklaard de open te vallen plaats in te nemen.

Niet bekend

Bondsvoorlichter Moolenaars houdt de moed er nog in: “De sponsoring loopt terug. Maar wanneer je als bedrijf bekendheid wilt verwerven, moet je nú sponsor van de Nicols worden. Hoef je nooit meer geld aan reclame uit te geven.”