Sociale advocaten 'verontrust' over inbreken politie

UTRECHT, 31 MAART. De Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) zegt “uiterst verontrust” te zijn over berichten dat de politie met medeweten van het openbaar ministerie af en toe inbreekt bij verdachten om huiszoekingen voor te bereiden of om afluisterapparatuur te plaatsen.

In een gisteren aan minister Hirsch Ballin (justitie) verzonden brief vraagt de VSAN aan de bewindsman “publiekelijk afstand te nemen van de zogenaamde inkijkoperaties en vergelijkbare praktijken”. Volgens de vereniging blijkt uit de berichten uit deze krant van vorige week dat de politie door dit soort praktijken “zelf een criminele organsatie dreigt te worden”. De VSAN maakt zich zorgen dat de inbraken buiten het strafdossier worden gehouden zodat de rechtmatigheid van bewijsgaring door de rechter niet kan worden gecontroleerd.