Robeco wil nauwer samen met Rabo

PAG.21 BELEGGINGSBELEID ROBECO

ROTTERDAM, 31 MAART. De beleggingsgroep Robeco wil de banden met de zakelijke partner Rabobank verder aanhalen. Dit heeft Robeco-voorzitter P. Korteweg gisteren gezegd bij de presentatie van het verslag over 1993.

Op dit moment werken de twee ondernemingen al samen in beleggingsprodukten voor particulieren. Vorig jaar vloeide 5 miljard gulden via het bankkanaal van Rabo naar de beleggingsfondsen van Robeco. Ook hebben beide instellingen een gezamenlijk onderzoeksinstituut, Iris.

Eerder deze week kondigde Robeco aan dat het een belang van 33 procent neemt in Rabo's bankdochter Schretlen & Co, die zich richt op het vermogensbeheer voor vermogende particulieren.

Gisteren zei Korteweg dat Robeco en Rabo hun belang in de joint-vernture Holland Capital Management, die het vermogen van kleine institutionele beleggers beheert, allebei hebben overgedaan aan Robeco-dochter Rotrusco. In ruil daarvoor krijgt Rabo een belang van 10 procent in Rotrusco, dat beleggingsdiensten verzorgt voor instituten.

Volgens Korteweg ligt voor verdere samenwerking “het hele terrein van Allfinanz open”.

Daarmee wordt de combinatie van bank- en verzekeringsactiviteiten bedoeld die Rabo met verzekeringsdochter Interpolis nastreeft. Gedacht kan worden aan het beleggingsdeel van levensverzekeringen of aan beleggingen gekoppelde hypotheken. Korteweg wilde niet kwijt hoe ver de samenwerking uiteindelijk zal gaan, maar zei dat daar wel vastomlijnde ideeën over zijn.

Volgens de Robeco-voorzitter zal de beleggingsgroep ook op lange termijn onafhankelijk blijven, om belangenvermenging tussen bank en beleggers te vermijden. “Ook de coöperatieve structuur van Robeco zou een volledige fusie met Rabo in de weg staan”.

Om de verstevigde onderlinge banden te bestendigen neemt Korteweg zitting in de raad van toezicht van Rabobank, terwijl Rabo-topman H. Wijffels een plaats krijgt in de raad van commissarissen van Robeco.