Rijn

De Lorelei: wie kent haar niet? Over deze 132 meter hoge rots ten zuiden van Koblenz deden de mooiste legendes de ronde - over de waternimf die met haar gezang voorbijvarenden wist te betoveren. Dichters als Heinrich Heine en Clemens Brentano lieten zich erdoor inspireren. Onderaan de rots bruist de Rijn het wildst, is de rivier het diepst en zeer smal.

De Lorelei staat symbool voor de Rijn. De rivier is een levensader van West-Europa, waar schepen tot 2000 ton overheen varen. Zo is het sinds eeuwen gegaan. Zo gaat het nu nog, al heeft de rivier tegenwoordig aan romantiek ingeboet. Met de 'ongelukjes' bij chemische industrieën is de Rijn een bron van zorg geworden voor milieu-activisten en drinkwaterzuiveraars.

Behalve industrie en romantiek, vormt de Rijn een leuke attractie voor mensen die een pleziervaart willen maken van Bingen naar Bonn of van Keulen naar Mainz: je ziet er kastelen en oude ruïnes en kunt er aan wal voor braadworsten, bier of Rijnwijnen. Want langs de Rijn wordt niet alleen gewerkt maar ook gefeest.

Onder de titel 'De Rijn 1870-1930' heeft het Maritiem Museum in Rotterdam een tentoonstelling georganiseerd, waarbij de Rijn van veel kanten wordt belicht. 1 april t/m 11 sept. Di t/m za 10-17u, zo 11-17u. Maritiem Museum Prins Hendrik, Leuvehaven 1, Rotterdam. Inl 010-4132680.