Pret in Nederland; NIEUWE PRET: Zeven toeristische trekpleisters

Dit seizoen hangt bij tenminste zeven toeristische trekpleisters een uithangbord met de reclamekreten als 'nieuw' of 'nu nog beter, spectaculairder en fantastischer'. Drie attracties openen voor het eerst hun deuren: Aqualutra in Leeuwarden op 1 april, Walibi Flevo op 7 mei, en met een via Radio 3 in heel Nederland hoorbare 'oerknal' gaat vanavond om kwart over acht het Archeologisch Themapark Archeon open.

Avonturenpark Hellendoorn, Burgersdierenpark, Duinrell en de Euromast bestaan al langer en proberen met nieuwe attracties hun bezoekersaantallen van voorgaande seizoenen tenminste te evenaren.

Walibi Flevo

Alle pretparken willen 'het hele gezin' een plezierig dagje uit bezorgen, maar er zijn accentverschillen. De MTV/Nintendo-generatie, die op zoek is naar snel wisselende indrukken, spanning en sensatie die de videospel-werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderen, kan zijn lol op in Biddinghuizen. Walibi Flevo opent daar op de terreinen van de vroegere Flevohof zijn poorten. De koetjes en kalfjes van de Flevohof pasten niet in de nieuwe formule en zijn verdwenen, maar het landschap is voor een groot deel intact gebleven. Tussen de bomen en struiken zijn vierentwintig attracties opgebouwd, zoals een wildwaterbaan met boomstammen en een schommelend piratenschip. Het echte spektakel moet de 'Suspended Looping Coaster' brengen. Een gewone achtbaan is niet meer goed genoeg: beleef nu de sensatie om, gezeten in een tweezitsstoeltje en hangend onder een rail, vanaf 33 meter hoogte met een snelheid van 85 kilometer per uur naar beneden te storten, drie keer tijdens een looping de wereld op zijn kop te zien, en onderga bij wijze van uitsmijter de centrifugerende werking van een draai van 360 graden. Het beestje moest een naam hebben en de keuze is op El Condor gevallen. Heel Mexicaans en heel passend bij andere attracties als El Rio Grande en de Tequilla Ride. Maar een diepe gedachte zit er niet achter; het Mexicaanse thema is uitgekozen vanwege de aankoop van een draaimolen waar de bezoekers plaats nemen in reusachtige sombrero's.

Walibi Flevo. Spijkweg 30, Biddinghuizen. 7 mei t/m 31 okt. Entree ƒl 30,-. Kinderen t/m 3 jaar gratis. Inl 03211-1514.

Euromast

Ook in Rotterdam is een thema uitgewerkt. De ronddraaiende Space Tower van de Euromast moest na meer dan twintig jaar trouwe dienst nodig vervangen worden en de directie van de Euromast nam de gelegenheid te baat om aan de naam - 'Space' - van de toren meer inhoud te geven. Raketmodellen bij de entree bereiden de bezoekers voor op het ruimte-avontuur dat hen staat te wachten. Honderd meter hoger staat in een schacht de Space Tower klaar. Na het sluiten van de deur moeten het lawaai van motoren, flikkerende lichtjes, rookeffecten tussen cabine en schacht en schuddende bankjes het idee geven dat je het eerste stuk omhoog een raketstart meemaakt. Het stijgen gebeurt echter niet met raketsnelheid, want het moet voor iedereen leuk blijven. Na de start draai je als vanouds rond tot aan de top, maar nieuw zijn de ronde ramen in de vloer van de cabine, waardoor je een loodrechte blik naar beneden kunt werpen. De landing met het geluid van remraketten maakt het space-avontuur af.

Euromast, Parkhaven 20, Rotterdam. 1 april t/m 30 sept 10-19u, 1 okt t/m 31 maart 10-17u. Entree ƒ 14,50, kinderen 4 t/m 9 jaar ƒ 9,-, t/m 3 jaar gratis. Inl 010-4364811.

Hellendoorn

Avonturenpark Hellendoorn werft al een paar jaar bezoekers met de kreet 'kom maar langs als je durft!'. Ook hier is een achtbaan uit de categorie white knuckle ride. De nieuwe attracties zijn echter minder opwindend en bestemd voor de wat jongere bezoekers en hun (groot)ouderlijke begeleiders. Inspelend op de dino-rage is er de mogelijkheid om in een dinosaurus over een mono-rail te pedaleren. Ook kun je in de bek van een walvis een hobbelige rit over een berg-en-dalbaan maken, maar anders dan je bij walvissen zou verwachten, voert de tocht niet door water.

Luttenbergerweg 22, Hellendoorn. 1 april t/m 30 okt 9u30-18u. Entree ƒ 23,50. Kinderen t/m 2 jaar gratis. Inl 05486-55555.

Duinrell

Aan water geen gebrek in de natte variant van de pretparken, het Tikibad van Duinrell. Daar worden tien nieuwe attracties aangeboden, waarvan het spektakel om in een buis opgezogen te worden en via een fly-over in een bassin verderop weer uitgespuugd te worden het spannendste is.

Duinrell 1, Wassenaar. 1 april t/m 30 okt, 10-17u, wandelpark en Tikibad tot 22u. De nieuwe attracties openen op 27 april. Inl 01751-19212. Tikibad 01751-11698. Entree ƒ 21,50. T/m 3 jaar ƒ 7,50.

Aqualutra

De op sensatie gerichte attracties deden een paar jaar geleden de bezoekersaantallen stijgen, maar nu zit de groei vooral in de parken met educatieve doeleinden. Zoals bij de dierenparken, die de oorspronkelijke leefomgeving van het dier zoveel mogelijk trachten na te bootsen. Dat gebeurt in Aqualutra bij Leeuwarden, waar je dank zij een glazen onderwatertunnel het spel van otters kunt observeren.

De Groene Ster 2, Leeuwarden. 1 april t/m 31 okt 9u30-17u30, 1 nov t/m 31 maart 10u30-16u30. Entree ƒ 9,50, kinderen t/m 3 jaar gratis, van 4 t/m 11 jaar ƒ 6,50. Inl 05118-31214.

Burgersdierenpark

Op veel grotere schaal dan in Leeuwarden wordt in Burgersdierenpark in Arnhem de leefwereld van dieren nagebootst. Na de succesvolle oerwoudhal 'Bush' is daar een 'Desert' gebouwd. In de op de Noord-Amerikaanse Saratoga Desert geïnspireerde woestijn zitten de dieren niet in hokjes en moeten de bezoekers zelf op zoek naar de woestijnbewoners. Bioloog J. Ensing: “Het zijn heel eenvoudige diertjes die in een gewone dierentuin nauwelijks aandacht zouden krijgen. Maar hier zijn de mensen heel enthousiast als ze er een zien, want die hebben ze dan zelf ontdekt.” Bezoekers kunnen maar het beste vroeg komen, niet eerst het gewone dierenpark bekijken, maar linea recta naar de Bush en de Desert gaan. Doe je dat niet dan tref je tussen de lianen en cactussen in plaats van felgekleurde vogels en woestijnratten een schare bejaarden en ouders met kinderwagens aan.

Burgers' Zoo, Bush, Desert en Safari, Arnhem. 1 april t/m 30 okt 9-19u, 1 nov t/m 31 maart 9-17u. Inl 085-424534. Entree ƒ 20,-. Kinderen 4 t/m 9 jaar ƒ 15,-.

Archeon

Een vervreemdend effect zal het opleveren als de prehistorische boerderijen, de middeleeuwse stad en het Romeinse castellum van het Archeologisch themapark Archeon in Alphen a/d Rijn overstroomd worden door horden dagjesmensen, die het verleden zelf willen beleven. Keien voor een hunebed verslepen, kanovaren in een uitgeholde boomstam, op gezette tijden een bad nemen in de Romeinse thermen en getuige zijn van een gladiatorentraining, het kan allemaal in een omgeving die zo wetenschappelijk mogelijk is gereconstrueerd.

Archeon is onder andere bestemd voor het museumpubliek, dat meer wil dan kleine maquettes die laten zien hoe het vroeger was. In toenemende mate verschijnen bij musea levensgrote historische replica's - te denken valt aan de VOC-schepen die met geluiden, geuren en toneelspelers het leven op zee willen nabootsen. Archeon staat voorlopig aan de top van deze ontwikkeling. De vraag is hoe het verder gaat. Worden films als Westworld en Jurassic Park ooit werkelijkheid? Met die gedachte in het hoofd kijk je met andere ogen naar het galgeveldje op het terrein van Archeon.

Archeon, Postbus 600, 2400 AP Alphen aan den Rijn. 1 april t/m 31 okt 10-18u. Inl 01720-47744. Entree ƒ 23,50. Kinderen 4 t/m 11 jaar ƒ 17,50.