PLO, Israel eens over zaak-Hebron

TEL AVIV, 31 MAART. Israel en de PLO hebben vannacht in Kairo overeenstemming bereikt over het stationeren van 160 gewapende internationale waarnemers voor de duur van drie maanden in Hebron. Deze termijn kan in overleg worden verlengd. Om nog onopgehelderde redenen doet zich vertraging voor bij de tekening van de overeenkomst door de delegatieleiders.

De overeenkomst baant de weg vandaag voor de hervatting van de onderhandelingen over het opzetten van Palestijns zelfbestuur in de Gazastrook en in het Jericho-district. Daardoor komt het vredesproces weer op gang dat na de massamoord in de moskee in Hebron op 25 februari werd onderbroken. In april wordt ook het vredesoverleg tussen Israel, Syrië, Libanon en Jordanië hervat.

De Amerikaanse president, Bill Clinton, heeft vanmorgen het akkoord over Hebron als een “zeer belangrijke ontwikkeling” verwelkomd. Na koortsachtig overleg ruilde PLO-leider Yasser Arafat zijn aanvankelijke eis tot de plaatsing van een Palestijnse politiemacht in Hebron in voor vergroting van het korps internationale waarnemers in Hebron.

Aanvankelijk zeiden Palestijnse woordvoerders in Kairo gisteren dat er met Israel een akkoord was bereikt over het sturen van honderd Palestijnse politieagenten naar Hebron. Maar Arafat trok later zijn eis dat de Palestijnse bevolking in Hebron door Palestijnse politie tegen joodse kolonisten zou worden beschermd in, omdat hij niet kon aanvaarden dat 'zijn politie' onder Israelisch bevel zou komen. Israel en de PLO zijn eveneens overeengekomen dat de door Israel afgezette burgemeester van Hebron, Mustafa Natseh, op korte termijn zijn functie weer zal innemen.

Natseh begroette vanmorgen het zenden van gewapende internationale waarnemers naar Hebron als een “positieve stap”. “De Palestijnen zullen echter niet tevreden zijn zolang de kolonisten niet uit het centrum van Hebron worden verwijderd en de andere kolonisten niet worden ontwapend.”

Israelische politieke en militaire kringen zeiden vanmorgen dat indien het bevel wordt gegeven het Israelische leger zich binnen 72 uur uit de Gazastrook naar locaties in het zuidelijke deel van de strook en naar Israel zelf kan terugtrekken. Ontmanteling van militaire installaties in Gaza is reeds enige dagen aan de gang. Ook is gisteren begonnen met het effenen van het terrein bij Jericho waar de grenspost tussen Israel en de Palestijnse bestuursautonomie zal komen.

Gisteren is het ondanks het uitgaansverbod waaraan de grote steden in de bezette gebieden waren onderworpen tot botsingen tussen Israelische troepen en demonstrerende Palestijnen gekomen, waarbij zeker tien Palestijnen gewond raakten. Volgens Palestijnse bronnen heeft een kolonist wiens auto met stenen werd bekogeld gisteren nabij Nablus een 18-jarige Palestijn doodgeschoten.

Volgens de Israelische legerwoordvoerder is vanmorgen de militaire politie in het Jabalya-vluchtelingenkamp in de Gaza-strook door twee Palestijnen met automatische geweren beschoten.