ONTBIJT MET HOGE HOED

Eind vorig jaar meldde ik dat er op Cecil Court in Londen een nieuwe kookboekenwinkel met antiquarische afdeling “Food for thought” was geopend.

Uit catalogus nummer 47, met als bestelcodewoord 'Requiem', blijkt dat eigenaar Simon Gough zijn zaak alweer gesloten heeft. “Food for thought” is nu in Holt in Norfolk te vinden. Gough verstrekt bij menig boek in zijn 10 x 15 centimeter metende catalogus persoonlijk commentaar. Bij het boek 'Fifty breakfasts' uit 1904 van A. Kenney-Herbert (prijs 1 pond per recept) vertelt hij over zijn excentrieke grootvader die aan het ontbijt verscheen met een hoge hoed op het hoofd. Deze hoge hoed was een Teken. Zolang grootvader zijn hoed droeg mocht er niet tegen hem gesproken worden en diende zijn aanwezigheid genegeerd te worden. Grootvader deed alsof hij alleen aan tafel zat en sprak slechts met zichzelf. Pas als hij zijn ontbijt op had zette hij de hoed af. Dan glimlachte hij vriendelijk naar echtgenote en familie en wenste iedereen een goede morgen. Op dat moment brak, aldus keinzoon, een oorverdovend lawaai los.

Een recept voor een paasontbijt salade:

1 bosje radijs

12 kwarteleitjes

100 gram gerookte zalmsnippers

1 eetlepel hüttenkäse

1 doosje tuinkers

Kook de eitjes 5 minuten en pel ze. Snijd de zalmsnippers in dunne reepjes. Schep de schoongemaakte en gehalveerde radijzen, de eitjes, zalm en hüttenkäse door elkaar. Strooi er tuinkers over.

    • Anne Scheepmaker