Martinazzoli, chef Volkspartij Italië opgestapt

ROME, 31 MAART. Mino Martinazzoli is gisteren afgetreden als leider van de Italiaanse Volkspartij, de opvolger van de christen-democraten. Hij is het eerste slachtoffer van de verkiezingsuitslag.

Onder Martinazzoli is de partij aan een vernieuwingsproces begonnen. Een groot deel van de oude garde werd opzijgezet en de Volkspartij situeerde zich in het centrum, in een poging zowel voor links als voor rechts een alternatief te zijn.

Deze taktiek is mislukt. De voormalige christen-democraten, eens de dominerende macht in Italië, hebben in de Kamer van afgevaardigden slechts 33 van de 630 zetels behaald. Hun bondgenoot Mario Segni, een voormalige partijgenoot, kreeg dertien zetels.

Een groep christen-democraten die zich na de naamsverandering heeft afgescheiden en verbonden met Berlusconi onder de naam Christelijk Democratisch Centrum (CCD), heeft het bijna even goed gedaan: 32 kamerzetels.

Twee vooraanstaande partijleden hebben direct na het aftreden van Martinazzoli gezegd dat de Volkspartij moet proberen een akkoord te sluiten met Silvio Berlusconi, leider van de rechtse alliantie en grote winnaar van de verkiezingen. We moeten werken aan “de terugkeer van Berlusconi in het centrum”, zei de filosoof Rocco Buttiglione, de gedoodverfde opvolger van Martinazzoli.

Berlusconi's kansen om premier te worden zijn gisteren aanzienlijk gestegen. Zoals hij zelf had gezegd te verwachten, is een gesprek met zijn politieke bondgenoot Umberto Bossi, leider van de federalistische Lega Nord, positief verlopen. Zowel Bossi als Berlusconi zei dat er snel een regering kan komen, mogelijk binnen twee weken.

Er wordt gespeculeerd op een kabinet met Berlusconi als premier en Roberto Maroni van de Lega als vice-premier. Er zouden ook enkele ministers van de neofascistische partij, de andere bondgenoot van Berlusconi, in het kabinet komen. Partijleider Gianfranco Fini heeft gisteren gezegd dat hij zelf geen minister zal zijn.

Legaleiders hebben duidelijk gemaakt dat de kritiek op Berlusconi taktiek was, een middel om concessies te krijgen in de richting van een federale staat. Het is onduidelijk wat Berlusconi de Lega op dit gebied heeft beloofd.