Londen en Belfast koel na aanbod IRA eenzijdig bestand

BELFAST, 31 MAART. De IRA heeft voor volgende week een bestand van drie dagen aangekondigd, naar eigen zeggen in een poging het geblokkeerde Noordierse vredesproces open te breken.

Groot-Brittannië heeft de zet afgeschilderd als een cynische publiciteitsstunt. Het verboden Ierse Republikeinse Leger zei in een verklaring dat het onvoorwaardelijk “offensieve militaire acties” zou staken. De wapenstilstand zou dinsdagnacht om 24.00 uur plaatselijke tijd moeten ingaan en tot vrijdagnacht 24.00 uur moeten duren.

De IRA zei te hopen dat het bestand door de Britse regering wordt aanvaard “in de geest waarin het is aangeboden en dat zij er gebruik van maakt in het belang van het Britse en Ierse volk”. De Britse regering wil alleen onderhandelen over vrede op basis van een permanent staakt-het-vuren.

De IRA deed de aankondiging op het moment dat de Britse premier John Major onverwachts de Noordierse hoofdstad Belfast bezocht voor een toespraak voor directeuren van bedrijven. De premier reageerde koel op de aankondiging, en ook de Ierse premier Reynolds en protestantse politici in Noord-Ierland waren niet enthousiast. Het is voor het eerst in twee decennia dat de IRA eenzijdig een wapenstilstand aankondigt buiten het traditionale kerstbestand van 72 uur. (Reuter)