Kinderagenda

Kriebels en baby-chimpansees

Amersfoort, vanaf 1 april

In Dierenpark Amersfoort kom je dit keer niet alleen de gebruikelijke dieren tegen. Bij de ingang staat een tentoonstelling met wel heel bijzondere beesten. Je ziet oa scharrelende ratten in een riool, een dinosaurus die een auto plat trapt, een wesp die in een twee meter groot nest woont en een worm die zich door een appel eet. En wat doet die wasbeer in de dakgoot? De dieren zijn griezelig, vies, raar of lastig. Je krijgt er in ieder geval de kriebels van. Gelukkig zijn ze nagemaakt, dus je hoeft niet bang te zijn. In het park zelf kijk je natuurlijk welke dieren er zijn geboren. Ga hiervoor naar de chimpansees, de java-apen, de prairiehonden en de kangoeroes. Geopend 9-18u. Toegang: ƒ 18,50; 2 t/m 9 jaar ƒ 14,-; 65+ ƒ 17,-. Barchman Wuytierslaan 244. Inl 033-616658.

Speelgoed

Roden (Dr.), permanent.

In het museum Kinderwereld zie je speelgoed van 50 tot bijna 400 jaar oud. Van een eenvoudige tol tot een poppenhuis met zestien kamers. Natuurlijk wil je er zelf mee spelen. Geen probleem: je kunt oa blokkentorens bouwen, hoepelen, steltlopen, hinkelen, touwtjes springen, een spelletje croquet doen en en een ritje maken op een vliegende Hollander of een vélopipède. Je mag ook spelen in een kruidenierswinkeltje. Hoeveel kost een kaneelstok volgens jou? Het leuke is dat je binnen en buiten terecht kunt. Geopend: ma t/m za 10-13u en 14-17u, zo 14-17u en paasdagen 11-17u. Toegang ƒ 4,50; 4 t/m 12 jaar ƒ 3,50; tot 4 jaar gratis; 65+ ƒ 3,50. Brink 31. Inl 05908-18851.

Bollebozen

Haren (Gr.), t/m 23 mei.

Weet jij of er tulpenzaad bestaat, hoe een uilejong eruit ziet en welke boom in de lente als eerste blaadjes krijgt? Dit zijn voorbeelden van vragen die je moet beantwoorden als je de bollebozenroute volgt. Als je goed om je heen kijkt, vind je het antwoord zelf. De route is twee kilometer lang en loopt door Hortus Haren, waar in de maanden april en mei zo'n drie miljoen bollen bloeien. Je volgt de rode paaltjes en probeert zoveel mogelijk vragen op te lossen. Geschikt voor kinderen van 6 t/m 8 jaar onder begeleiding van een volwassenene. Toegang: ƒ 11,-; 4 t/m 11 jaar ƒ 7,-; tot 4 jaar gratis; 65+ ƒ 9,50. Inl 050-632010.

'Flight simulator'

Schiphol, vanaf 1 april

Wie rijdt er mee met een Schipholbus over de platformen tussen levensgrote Boeings door? Een gids vertelt tijdens de rondrit van alles over de luchthaven en de vliegtuigen. Daarna breng je een bezoek aan het luchtvaartmuseum Aviodome. Je maakt een reis door de tijd mee en bekijkt 25 oude en moderne vliegtuigen. In het museum wordt ook een spectaculaire film vertoond. Na afloop krijg je een glaasje fris met een gebakje of een saucijzebroodje in één van de restaurants op de wandelpromenade. Wie durft, maakt hier voor drie gulden een vlucht in de flight simulator. Wil je dit dagje uit ook beleven, koop dan een Schiphol Dagtour bij het Aviodome (bereikbaar per pendelbus vanaf NS-station Schiphol). Toegang: ƒ 19,-; 4 t/m 12 jaar, ƒ 16,-; tot 4 jaar gratis. Reserveren mag! Inl 020-6041521.Dino-eieren

Rotterdam, 3 april t/m 1 mei

Drie 70 miljoen jaar oude dinosaurus-eieren, maar ook een reusachtige struisvogel-ei, een piepklein eitje van een winterkoninkje en een aantal eieren van krokodillen en schildpadden zijn deze paasdagen te bezichtigen. Je kunt ook stukjes dino-eierschaal kopen en je krijgt er een certificaatje bij dat de echtheid garandeert. Geopend: di t/m vr 10-17u, beide paasdagen 11-17u. Toegang ƒ 2,50; 5 t/m 15 jaar ƒ 1,-; t/m 4 jaar gratis. Natuurmuseum Rotterdam, Westzeedijk 345 (in het Museumpark). Inl 010-4364222. Eierzoekwedstrijden

Peter Rabbit Dag op 4 april

Wie kent niet Peter Rabbit van Beatrix Potter? Dit lieve konijn met zijn soms ondeugende streken heeft op 22 kinderboerderijen in Nederland eieren van de familie Rabbit verstopt. Wie op Tweede Paasdag het speciale Peter Rabbit ei vindt krijgt de hoofdprijs: een 7-delig Rabbit theeservies, Voor de verliezers zijn ook andere mooie prijzen te winnen. Amersfoort: Kinderboerderij De Vosheuvel, Heiligerbergerweg 187. Amstelveen: Kinderboerderij Elsenhove, Bankrasweg 1. Apeldoorn: Kinderboerderij Malkenschoten, Arnhemseweg 355. Assen: Kinderboerderij De Hofstede, Bosrand 1. Capelle a/d IJssel: Kinderboerderij Klaverweide, 's Gravenweg 327. Ede: Kinderboerderij De Oude Hofstede, Bovenbuurtweg 35. Enschede: Kinderboerderij Enschede-Noord, Vanekerbeekweg 15. Goes: Kinderboerderij De Hollandse Hoeve, Kattendijksedijk 25. Den Haag: Stadsboerderij De Nijkamphoeve, Florence Nightingale Park. Helmond: Kinderboerderij De Veldhoeve, Europaweg 99. Maarssenbroek: Kinderboerderij Ottespoor, Reigerskamp 291. Maastricht: Kinderboerderij Daelhof, Romeinsebaan 200. Nieuwegein: Kinderboerderij IJsselstee, Geinoord 12. Rotterdam: Kinderboerderij De Blijde Wei, Bergse Linker Rottekade 435. Utrecht: Kinderboerderij De Koppel, Koppeldijk 115. Veendam: Kinderboerderij Veendam, Woldlaan 5. Voorburg: Kinderboerderij Essesteijn, Essepad 8. Westervoort: Familieboerderij De Kleine Weide, Brullenweide 88. Winterswijk: Kinderboerderij Freriks, Groenloseweg 86-I. Zaandam: Kinderboerderij Darwinpark, De Weer 31. Zoetermeer: Stadsboerderij De Balyhoeve, Ermelosestraat 145. Zwolle: Wijkboerderij De Klooienberg, Klooienberglaan 1. Inl 06-8382 (40cpm).Bakker en barbier

Arnhem, vanaf 1 april

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem bruist tijdens de Paasdagen van de activiteiten. Behalve een tulpenfestijn, waarbij de bezoekers in de bloemetjes worden gezet, is er veel theater en muziek. Op Tweede Paasdag (15u.) gaat ook de oude bakkerswinkel weer open, waar geurende warme broodjes en bolletjes die uitpuilen van de krenten worden. De boer, de molenaar en de bakker zijn druk bezig maar vertellen tussendoor graag over hun werk. Vaders die geen eieren meer kunnen zien, mogen zich lekker laten inzepen en hun baard laten afscheren door de huisbarbier Peer van Liempt. Ma t/m vr 9u30-17u, za en zo 10-17u. Toegang: ƒ 12,50; 4 t/m 12 jaar ƒ 8,50; tot 4 jaar gratis; 65+ ƒ 11,-. Schelmseweg 89. Inl 085-576111