Heerma: CDA in de oppositie is geen ramp

DEN HAAG, 31 MAART. CDA-staatssecretaris Heerma (volkshuisvesting) vindt het “geen ramp” als zijn partij na de komende Tweede Kamerverkiezingen in de oppositie belandt.

Voor de Vara-radio verklaarde de bewindsman vanochtend: “Als het CDA onverhoopt in de oppositie komt, vind ik dat geen ramp. We hoeven niet op hol te slaan.” Eerder deze week verklaarde ook CDA-prominent en oud-minister van Binnenlandse zaken De Gaay Fortmann dat het “gezond” zou zijn voor het land als de christendemocraten een tijdje in de oppositie zouden belanden.

Heerma zei vanochtend wel dat hij zich zorgen maakt wanneer het buitenspel zetten van het CDA het enige motief is voor het ontstaan van een “paarse coalitie” (PvdA, VVD, D66). “Dan wordt er een politiek bouwsel opgetrokken waarvan ik grote twijfels heb over de deugdelijkheid en de duurzaamheid van het cement.”

Ook andere CDA-voorlieden waarschuwen de kiezer voor de mogelijkheid dat een nieuw kabinet onder leiding komt te staan van een linkse of liberale premier. Eerder deze week vroeg CDA-lijsttrekker Brinkman zich in Amsterdam af of Nederland wel zit te wachten op een minister-president “uit het linkse kamp”. Daarbij doelde hij op PvdA-leider Kok.

Gisteravond haalde de buitenlandspecialist van de CDA-fractie, De Hoop Scheffer, uit naar D66-lijsttrekker Van Mierlo. Tijdens een spreekbeurt in Wolvega zei de CDA-er dat hij Van Mierlo niet geschikt vindt voor het premierschap. Met name het standpunt van de D66-voorman dat Nederlandse diplomaten moeten worden ingezet om het liberale drugsbeleid in het buitenland uit te leggen, keurt De Hoop Scheffer af. Volgens het Kamerlid “gaan er heel wat essentiële normen en waarden verloren” als de lijn-Van Mierlo voet aan de grond zou krijgen in het buitenlands beleid. “Wie de ellende kent van de drugshandel moet alles uit de kast halen om de hard drugs en de daarmee samenhangende criminaliteit te bestrijden”, aldus De Hoop Scheffer.